Aktivnosti

/2018

Održan Trening C u Notranjskom Regionalnom Parku u Sloveniji (Projekat Eco Karst)
23/05/2018

U okviru projekta ECO KARST održan je trening (treći od ukupno četiri) o razvoju akcionih planova i tehnikama komunikacije s zainteresovanim stranama iz različitih sektora koji djeluju u zaštićenim područjima (Trening C). Od 07. – 10. maja 2018. u mjestu Grahovo (Slovenija), treningu je prisustvovalo 40 predstavnika iz devet evropskih zemalja dunavske regije, a među njima i predstavnici Parkova Dinarida.

Tokom ove obuke sprovedene su različite aktivnosti s ciljem sticanja vještina za razvoj akcionih planova u sedam pilot područja, te za procjenu poslovnih subjekata za razvoj djelatnosti koji podstiču bioraznolikost. Takođe, na praktičnim primjerima postavljeni su i analizirani ciljevi očuvanja za pilot područja. Pored toga, učesnici su imali priliku i da učestvuju u kraćim terenskim posjetama, koje su organizovali predstavnici Notranjskog Regionalnog Parka.

Nakon večere, 08.05. organizovana je šetnja dinarskim šumama Menišije, staništem velikih zvijeri (vuk, medvjed i ris) prilikom čega je dr Miha Krofel, docent na Univerzitetu u Ljubljani i stručnjak za velike zvijeri, održao kratko predavanje i pokaznu vježbu monitoringa vukova. Naredne večeri, nakon svih dnevnih aktivnosti, učesnici su obišli planinu Slivnicu (1114 mnv), popularno planinarsko odredište u ovoj regiji. Poslednjeg dana treninga, u četvrtak 10.05. održana je terenska posjeta nekim lokalitetima unutar Notranjskog regionalnog parka, uključujući pećinu “Križna jama”, Cerkniško jezero, i krašku dolinu Rakov Škocjan.

Učesnici su ocijenili ovaj trening uspješnim, a stečene vještine i konkretni savjeti će im biti od pomoći u narednim mjesecima, kada će se održati radionice u svih 7 pilot područja.