Novosti

/2017

Kroz mali grant do velikih promjena
01/08/2017

TURISTIČKI KLASTER UNA

Centar za održivi razvoj COR kroz projekat WWF Adrije,„Zaštićena područja za prirodu i ljude – terenski projekt Una“ pomaže jačanju kapaciteta članova Turističkog klastera Una u prijavi za grantove. Aida Ramić i Elvira Fileković udružile su se u želji da pomognu lokalnoj zajednici u Nacionalnom parku Una i oko tog prirodnog bisera.

 Kada su se upoznale u srednjoj školi, Aida Ramić i Elvira Fileković nisu ni pomislile da će jednoga dana raditi u istoj organizaciji. I to – svojoj! Centar za održivi razvoj COR osnovan je prošlog septembra, a od tada, shvatile su to ovih dana, sve im se vrti oko brojke devet: organizacija je osnovana u devetom mjesecu, napisano je devet projekata, odobreno im je devet projekata…

 „Ne vjerujem u simboliku, no očigledno je da nam je broj devet sretan!“, šali se Aida Ramić koja nas je zajedno s prijateljicom i kolegicom Elvirom ugostila u svom novom prostoru u Bihaću. Malu kancelariju odnedavno  obogaćuju dva kompjutera koje su ove pravnice kupile od novca koji su dobile putem malog granta na koji su aplicirale kada je WWF Adria objavila poziv unutar projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude – terenski projekt Una“.

„Osigurale smo opremu, ali i pola plate za narednih šest mjeseci. Za to ćemo pokriti pravne usluge za članove Turističkog klastera Una“, priča Aida koja je radila u Delegaciji Evropske komisije, ali i na brojnim projektima. Imala je, kaže, i puno bolja i sigurnija primanja, kao i mogućnost da ode raditi u inostranstvo. „Meni je to suludo! Ako svi odemo, ko će ostati?“, pita se Aida. „Trebali bismo svi doprinijeti boljem funkcionisanju lokalne zajednice. Imamo nešto za ponuditi u turističkom smislu, a smatram da trebamo djelovati i na području ruralnog razvoja. Moje iskustvo bi moglo biti značajno za lokalnu zajednicu i drago mi je što mogu pomoći lokalnom stanovništvu u njihovim naporima da se ostvare kroz projekte“, ističe Aida.

Turistički klaster Una osnovan je u martu ove godine. Okuplja 22 člana s područja u i oko Nacionalnog parka Una, a cilj mu je povezati ljude koji se bave turizmom u zaštićenom području, koordinirati djelatnosti i pomagati jedni drugima. Članovi Centar za održivi razvoj COR za Klaster su saznali iz medija i odmah u njemu prepoznali dobar alat za podsticanje ostanka stanovništva na lokalitetu. „Klaster je odlična ideja i svakako ćemo se učlaniti! Već smo ispunile sve formulare, samo čekamo okupljanje skupštine i nadamo se da će odobriti naš zahtjev. Čast nam je da budemo dio te hvalevrijedne inicijative“.

„Naši turistički subjekti su dosta nerazvijeni po pitanju svojih kapaciteta. Naprimjer,  izdaju se sobe, ali nedostaje infrastruktura. Kako su turistički subjekti čuli za nas i zatražili našu pomoć za pisanje projekata, i oni su nam ukazali na Klaster. Oni su, naime, zainteresovani za javne pozive, ali ih ne znaju pisati. Naša je uloga da im pružamo podršku u pisanju projekata, da ih informišemo o novim javnim pozivima. Voljela bih naglasiti da mi ne pišemo umjesto njih, već ih treniramo kako da to sami naprave, vodimo ih kroz proces i sugerišemo im ako mislimo da određeni poziv nije najbolji za njih“, ističu.

Uz projekt za sebe, članovi Centra za održivi razvoj COR su napisali još četiri projekata za poziv za male grantove WWF Adrije, koji su također odobreni za finansiranje. „Upravo je to ono što nudimo članovima Klastera. Pomogli smo Udruženju žena Kulen Vakuf, Una Kajak Safari, Prirodnom gazdinstvu Marčeta i Biciklističkom klubu Japod, bili smo im tehnička podrška. Glavno pitanje im je bilo kako da apliciraju, jer nisu upoznati s formom“.

Aida i Elvira ističu da su svjesne da nije riječ o velikoj dobiti kroz projekte, ali je radost ljudi kojima je novčana podrška došla ogromna. Njihova je ambicija da kroz neko vrijeme svoju organizaciju prošire na dvadesetak zaposlenika.

„Znamo se od srednje škole, a dijelile smo klupu i na fakultetu i kasnije na pripravničkom“, objašnjava Elvira kako je  završila u istoj kancelariji s Aidom. „Privukla me njezina priča jer sam shvatila da je svaki dan drukčiji, sve je spontano, živo“. Aida dodaje da je radeći za neke nevladine organizacije shvatila da je to drukčiji posao i da tek ovakvim radom može pridonijeti promjeni.

 

Petra Boić Petrač, WWF Adria

 

arhiva
dokumenti