Novosti

/2017

Održan „Kamp dizajn i priroda“ u kosovskom parku Germia
01/09/2017

PRIŠTINA, KOSOVO – Rekreativni centar u parku Germia u Prištini bio je drugi dom  za 40 mladih diljem Kosova, koji su u sedmici  od 18. avgusta učestvovali u „Kampu Dizajn i priroda“ . Tokom kampa, kroz različite društvene i edukativne aktivnosti, mladi su razvili projekte za dobrovoljni rad koji će se sprovoditi u njihovim opštinama, čime nastoje poboljšati zeleni javni prostor.   

Fatjona Beka, 16-godišnjakinja iz Mitrovice, rekla je da im je projekt pružio priliku da izraze svoju kreativnost i ideje o prirodi.

“Peti je dan da radimo po grupama i napravili smo dobar posao. Usredsrijedili smo se na promjenu nekih lokacija u Prištini”, rekla nam je Beka kada smo je posjetili u kampu. Objasnila je da joj je kamp dao ideje o budućnosti, te da se dobro zabavila i stekla nove prijatelje.

Ovo je druga godina za redom u kojoj je WWF Adria organizovala obrazovne kampove u parku Germia u saradnji sa kosovskom organizacijom za talenat i obrazovanje - TOKA i opštinom Priština.

Za Altina Krasniqija, 14-godišnjaka iz Gnjilana, najvažnija je priroda. To je shvatio tokom boravka u kampu. “Priroda je vrlo važna za ljude i život, bez prirode ne bi bilo života, a bez kiseonika ničega ne bi bilo. Šuma nam daje kiseonik i moramo je čuvati,” dodao je Krasniqi rekavši da su ih u kampu naučili kako razviti i predstaviti.

„Bili smo vrlo kreativni i služili smo se isključivo s proizvodima iz  prirode,” dodao je Krasniqi.

WWF Adria i Ecopana sprovode terenski projekt Germia u sklopu projekta "Zaštićena područja za prirodu i ljude". S obrazovnim programima koje je WWF razvio zajedno sa svojim partnerima, park Gërmia ima velik potencijal postati botanički vrt i škola za buduće generacije.

Redon Rezniqi, voditelj projekta za WWF Adriju na Kosovu rekao je da je trebalo puno truda i koordinacije sa svim partnerima da se dođe do ove tačke gdje smo omogućili djeci da se igraju i pritom uče u parku Germia.

"Četverogodišnji projekat 'Zaštićena područja za prirodu i ljude' upravo je na svojoj polovini, a jedna od najznačajnijih komponenti projekta su obrazovni programi koje smo razvili u saradnji s nevladinom organizacijom Toka ," rekao je Rezniqi. „Cilj kampa je da se djeca zabavljaju i uče o važnosti prirode i biološke raznolikosti u parku Germia“, dodao je Rezniqi.

Uz WWF Adriju, kamp su organizovale organizacije VORAE Voice of Roma, Ashkali and Egyptians ', zajednica 'Termokiss' i studio arhitekture 'Architecture for Humans.'

Ardian Nrecaj, WWF Adria

 

arhiva
dokumenti