Novosti

/2017

Promocija Parkova Dinarida na EKOBIS-u 2017.
21/09/2017

15. Međunardoni sajam ekologije “ EKOBIS 2017”, održan je od 14.09. do 16.09. u Bihaću, središtu Unsko – sanskog kantona Bosne i Hercegovine pod motom “Budućnost počinje danas”. Na preko 5.000 kvadrata  izložbenog prostora na 130 štandova predstavilo se se više od 250 izlagača. To je bila prilika za promociju mreže zaštićenih područja Dinarida.

Parkovi Dinarida dobili su mjesto broj jedan na sajmu, uz Nacionalni park Una i turistički klaster Una, zbog čega je ovaj dio sajma bio jedan od najposjećenijih. Nekoliko hiljada posjetilaca imalo je priliku da se upozna sa sadržajem turističke i kulturne ponude zaštićenih područja Dinarida. Promotivni pult Parkova Dinarida, izazvao je najviše interesovanja zahvaljujući atraktivnom promotivnom materijalu nacionalnih parkova i parkova prirode. Park prirode Velebit, Notranjski, Medvednica, Pivška presihajoča jezera, Kozjanski, nacionalni parkovi Albanije, Tara, Sjeverni Velebit, Krka, Lovćen, Biogradska gora, Skadarsko jezero, Durmitor, Prokletije, samo su neki od parkova, koji su bili predstavljeni.  Posjetioce EKOBIS-a najviše je zanimalo kako doći do parkova, koje do sad nisu imali prilike da posjete i kakva je njihova ponuda. Najviše interesovanja bilo je za pješačke ture, planinarenje i biciklizam.

U skladu sa motom manifestacije “Budućnost počinje danas”, posebno nas raduje što je medju posjetiocima bio i veliki broj djaka, koji su na imali prilike da upoznaju Parkove Dinarida u organizovanim grupama, zajedno sa svojim nastavnicima.  

„Sretni smo što sajam iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača, ali i posjetilaca i okupljanje 250 izlagača za nas u gradu Bihaću može biti samo dodatna razvojna šansa, ali i mjesto gdje ćemo ukazati da naše prirodne ljepote i okolinu koje moramo čuvati i racionalno i planski iskorišćavati potencijale koje imamo “- kazao je predsjedavajući GV Bihać Davor Župa,

U okviru sajma održana je i Međunarodna konferencija o regionalnoj saradnji, te veliki broj panela, okruglih stolova i prezentacija posvećenih ekologiji i turizmu.

 

arhiva
dokumenti