Novosti

/2018

WWF akademija za prirodu - Rezultati prve generacije Ambasadora zaštićenih područja (Projekat PA4NP)
21/01/2018

Objavljena je publikacija rezultata prve generacije polaznika „WWF akademije za prirodu“, obrazovnog programa kreiran kao podsjetnik  da je priroda najbolja učionica.  Brojne aktivnosti koje su  sprovedene  proteklih godina, pokazale su da postoji veliki raskorak između teorijskog i praktičnog znanja kod djece. Nabrajanje karakterističnih  biljnih i životinjskih vrsta nije bio problem, ali nerijetko bi zavladala tišina nakon pitanja šta su od toga videli uživo. Boravak u prirodi za mnoge je i dalje rezervisan samo tokom ekskurzija ili zavisi od slobodnog vremena roditelja.

Prepoznajući taj problem, kreirana je „WWF akademija za prirodu“ u okviru regionalnog programa „Zaštićena područja za prirodu ljude“ , u okviru koje su pozvane škole iz pet zaštićenih područja u Srbiji da  se pridruže.Daleko veći broj prijava od onog koji je mogao biti  prihvaćen, pokazao je da su škole željne ovakvih programa, da učenicima boravak u prirodi nije nimalo dosadan i da su nastavnici spremni da unaprijede svoja znanja i razviju nove vještine. Takav entuzijazam olakšao je posao, jer je bio isti cilj – učenje o zaštićenim područjima i njihovopromovisanje.

Rezultat tog entuzijazma je 10 škola koje su danas ambasadori zaštićenih područja u Srbji, a čije projekte vam predstavljamo na u prilogu sa desne strane. Deset novih škola trenutno razvija svoje projektne ideje u okviru druge generacije „WWF akademije za prirodu“ i njihovu realizaciju željno iščekujemo.

arhiva
dokumenti