PA4NP

/2017

Via Dinarica – put koji prirodno povezuje članice Parkova Dinarida
30/06/2017

Brisel - Projekat povezivanja planina i ljudi u Dinarskome gorju u jedinstvenu planinarsku stazu "Via Dinarica" nedavno je predstavljen u Briselu. Izložba i konferencija "Via Dinarica – put koji prirodno povezuje“ održana u Evropskom parlamentu  inicijativom hrvatskog zastupnika u EP Davora Škrleca, ukazala je da s pravom možemo biti ponosni na prirodne i kulturne vrijednosti cijelog dinarskog prostora.

Na više od 1300 kilometara, Via Dinarica prirodno povezuje članice Parkova Dinarida, jer se proteže duž nacionalnih parkova, parkova prirode, rezervata prirode,…od Slovenije do Albanije, predstavljajući raj za planinare, bicikliste i druge izletnike koji posjećuju Dinaride kao turisti.

Na poziv predstavnika Via Dinarice Croatica i hrvatskog zastupnika u Evropskom parlamentu gdina Škrleca, prezentaciji projekta prisustvovao je direktor Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida, Zoran Mrdak.  S obzirom na zajedničke ciljeve  ove dvije organizacije, u vidu daljeg promovisanja vrijednosti i potencijala Dinarida, to je bila prilika da se razmijene iskustva i dogovori dalja zajednička saradnja, jer Via Dinarica nije samo planinarski put, nego i platforma za održivi razvoj.

Sinergijom Parkova Dinarida i Via Dinarice, dodatno će se podići svijest o vrijednostima i potrebi očuvanja  ljepota i specifičnosti Dinarida, jedinstvenim na području Evrope. Zaključeno je da za dalji razvoj prostora Dinarida postoje izuzetni potencijali, ali da je u tom smislu neophodna i podrška, prije svega, evropskih institucija. U tome se ogledala i važnost predstavljanja "Via Dinarica – put koji prirodno povezuje“ u Evropskom parlamentu.