Vijesti

/2016

"Dajmo više za šišmiše"
29/08/2016

U sklopu Evropske noći šišmiša koja se obilježava već 15 godina širom Evrope, Park prirode Telašćica u saradnji s Nacionalnim parkom Krka organizuje radionicu za predškolsku djecu i djecu nižih razreda osnovne škole "Dajmo više za šišmiše".Radionica će se održati u utorak 30.8.2016 u 18:30h u knjižnici u Salima

Radionica je namijenjena predškolskom uzrastu te djeci nižih razreda osnovne škole. Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava, te su pokazatelj zdravog okoliša.

Važnost šišmiša u prirodi očituje se u biološkoj kontroli brojnosti kukaca, oprašivanju te širenju sjemenki biljaka. Glavni razlozi ugroženosti su gubitak staništa (prekomjerna sječa starih stabala s dupljama, zatrpavanje špilja, uređivanje špilja za turističke potrebe, premazivanje drvenih greda zaštitnim kemikalijama koje su otrovne), upotreba pesticida, smanjivanje količine kukaca, uznemiravanje, isušivanje i onečišćivanje voda i sl. 

Radionicom „Dajmo više za šišmiše“ pokušavamo razbiti neke od predrasuda kao što su: šišmiši piju krv, zalijeću se u kosu ili izreka„slijep kao šišmiš“. Program se sastoji od kratke PowerPoint prezentacije s osnovnim upoznavanjem šišmišmiša te zanimljivim tematskim radionicama (izrada origami šišmiša, oslikavanje šišmiš-maski, izrada 3D-šišmiša od role papira,….) i šišimiš-olimpijadom.

- See more at: http://www.np-krka.hr/stranice/dajmo-vise-za-sismise/142/hr.html#sthash.1XNrh0Go.dpuf