Vijesti

/2016

Kroz igru i zabavu do očuvanja prirode
18/06/2016

Priština, Kosovo – Dvije stvari bile su zajedničke djeci koja su pohađala kamp-školu prirode “ Vazduh“, koja se održala u parku Germia od 6. do 12. juna. Prva je da bi svi voljeli ponovo da dođu, a druga da su svi promijenili svoj pogled po pitanju očuvanja i važnosti prirode.

WWF Adria i NVO Ecopana sprovode  “ Razvoj zaštićenoj pejzaža Germia” kao dio  projekta “ Zaštićena područja za prirodu i ljude”. Zahvaljujući  edukativnim  programima, koje je WWF razvio “hand-in-hand” sa svim partnerima, Park Germia ima veliki potencijal da postane botanički vrt i škola za buduće generacije.

 

Redon Rezniqi, projekt managerr WWF Adria na Kosovu kazao je kako je bilo potrebno dosta napornog rada i koordinacije sa partnerima da bi Park Germia danas postao mjesto gdje djeca uz uz igru mogu da steknu nova znanja.

“Cilj kampa je da djeca nauče važnost prirode i biodiverziteta u Parku Germia”.

Jedna od najvažnijih kompenenti projekta su edukativni programi koji su razvijenu u saradnji sa NVO Toka, naglasio je Rezniqi.

Za 13-ogodišnjeg Diell Gjelaj iz Prishtine, ovaj kamp bio je prilika da shvati, da je zabava moguća i bez kompjutera.

 

˝ Dugo vremena sam provodio sjedeći ispred komjutera. Dolazak ovdje učinio je da shvatim, da mogu imati zabavu i bez komjutera, te da mogu da živim i bez njega”.

Gjelaj je naglasio kako je naučio dosta o životinjama koje nastanjuju Germiu, kao i o njihovim staništima, ali o značaju drveća i zašto ih ne treba sjeći po  povređivati ih.

 “Postoje životinje u Germiji za koje nisam da žive ovdje, kao neke stavrno velike ptice. Takodje, nisam znao koliko je u stvari velika Germia”, dodao je Gjelaj.

Za njega najvažnija stvar koju je nauio u kampu jeste spoznaja koliko je teško imati čistu pitku vodu, i koliko je novca potrebno za prečišćavaje vode.

“ Nema dovljen pitke vode u svijetu. Naučili smo da samo 0.003%  vode u svijetu je u ovom trenutku pitka voda. Dakle, mi moramo da štitimo pitku vodu i zadržimo je čistom”.

14-ogodišnja Rinesa Rama  iz Ferizaja nije voljela da ide u prirodu. Dolazak u kamp je promijenio njenu svijest , jer je shvaztila prednosti prirode , kako je zaštititi , ko preživjeti I orjenisati se u njoj.

 

“ Naučili smo koiliko dugo različitim materijalima je potrebno da se razgarde u prirodi, jer za neke je potrebno 10, za neke 20  i više godina. Postali smo svjestni da ne bacamo smeće na zemlju, jer je potrebno toliko dugo vremena da to priroda preradi”

Njen omiljeni dio kampa bilo je penjanje na” Alpski zid.

Kaltrina Ahmeti, projekt koordinator NVO Toka kazala je da je ovo prvi kamp koji je organizovan u saradnji sa WWF Adria I gradom Priština .

“22 djece uzrasta od 13 do 14 godina iz Prištine i drugih gradova Kosova  bili su polznici kampa,”

Tokom kampa djeca su učila o prirodi, preživljavanju u prirodi, kao i o načinima pomaganja zajednici. ”

 “ Djeca će morati nešto da urade u okviru rekreacionog centra Germia, neku vrstu usluge od koje će centar imati koristi. Ovog puta napraviće stubove držače za zastave , kao i imena ispred kućica za kampovanje.”

Veoma je važno je za djecu da edulativni programi razvijeni od Toke i WWF u Germiji, u budućnosti budu uključeni u obrazovne programe, da bi djeca upoznala prirodu , kako bi je mogli u budućnosti zatiti , nagalsi o Rezniqi.

“Kroz obrazovne programme pomići ćemo da sačuvamo prirodu i edukujemo učenike o važnosti zaštte prirode” zaklučio Rezniqi.

 

Ardian Nrecaj, WWF Adria