Vijesti

/2016

Nacionalni park Triglav dobio prestižni certifikat za održivi turizam
13/12/2016

Bruxelles - WWF već nekoliko godina u regiji Dinarskog luka radi na razvoju i boljem upravljanju zaštićenim područjima. Kroz svoj program Parkovi Dinarskog luka, kojim je obuhvaćeno 80-ak zaštićenih područja iz cijele regije od Slovenije do Albanije, WWF nudi i podršku te vodi postupak za dobivanje prestižnog Europski certifikata za održivi turizam EUROPARC Federacije.

Prošli tjedan, na konferenciji u Europskom parlamentu u Bruxellesu, Europski certifikat za održivi turizam dobio je Nacionalni park Triglav, zajedno s prekograničnim parkom prirode Prealpi Giulie u Italiji. Prekogranično zaštićeno područje Julijskih Alpa prvo je prekogranično zaštićeno područje u Europi koje je dobilo certifikat za održivi turizam. Tako se Nacionalni park Triglav pridružio nacionalnim parkovima Fruška Gora, parkovima prirode Medvednica i Lonjsko polje, specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje, koji su certifikat dobili u 2014., te Nacionalnom parku Kornati koji ga je primio prošle godine. Dio posla na putu dobijanja Europskog certifikata za održivi turizam odradjen je u nacionalnim parkovima Biogradska gora i  Mavrovo.

Na svečanosti dodijele certifikata u Bruxellesu govorio je i direktor WWF Adria Mag. Martin Šolar: „Suradnja i povezivanje zaštićenih područja izuzetno je važno, a različite potvrde kvalitete značajan su dio razvoja i napretka u upravljanju parkovima. Regija Dinarskog luka ima velik potencijal za prekograničnu suradnju parkova te razvoj održivog turizma, za što će se WWF nastaviti zalagati i na ovom području usko surađivati ​​s Federacijom EUROPARC“.

Forumu se također obratio slovenski zastupnik Dr. Igor Šoltes iz grupe Zelenih i potvrdio dobar rad zaštićenih područja, koji se temelji na povezivanju i primjeni načela održivosti u turizmu.

Konferencija u Bruxellesu bila je i prilika da zaštićena područja uče o novim smjerovima održivog razvoja turizma te njihovoj važnoj ulozi u stvaranju društveno-ekonomskih koristi na lokalnoj razini. U isto vrijeme to je bila i dobra prilika za umrežavanje i upoznavanje kolega iz drugih zemalja i regija.

Upoznajte 157 održivih destinacija koje su stekle Europski certifikat za održivi turizam u zaštićenim područjima u posljednjih 20 godina i naučite više o certifikatu u brošuri Good for Parks, Good for People.

WWF Adria