Vijesti

/2019

Najava V sastanka Upravnog Odbora ECO KARST projekta u Sarajevu
02/03/2019

U okviru Dunavskog Transnacionalnog Intereg programa – projekat ECO KARST (Ekosistemske usluge kraških zaštićenih područja – pokretač lokalnom razvoju), u periodu od 4 – 7. marta 2019. godine, održaće se redovni polugodišnji sastanak Upravnog Odbora. Domaćin ovog događaja je Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja iz Sarajeva, koja će ugostiti sve projekt partnere iz 9 različitih zemalja.

Na sastanku će biti riječi o finalnim koracima u sprovođenju projekta, a održaće se i radionice na temu izrade zajedničke strategije za održivo korištenje ekosistema i njihovih dobara u kraškim područjima. Pored navedenog, jedan segment će biti posvećen i radionici na temu „umrežavanja“, odnosno jačanja lokalne i transnacionalne mreže i nakon završetka projekta.

U toku ovog perioda, učesnici će imati priliku da posjete zaštićena prirodna područja kojim upravlja Kantonalna ustanova poput Zaštićenog pejzaža „Bijambare“, „Trebević“ i Spomenik prirode „Vrelo Bosne“.

Pored Parkova Dinarida iz naše mreze na projektu još učestvuju i Kantonalna javna ustanova za zaštićena područja iz Sarajeva, Notranjski regijski park iz Slovenije, Javna ustanova Park prirode “Žumberak- Samoborsko gorje” iz Hrvatske i Javno preduzeće Nacionalni park Tara iz Srbije.

arhiva
dokumenti