Vijesti

/2019

Obilježen prvi "Dan zaštite Dinarida"
07/10/2019

Dan zaštite Dinarida – 7. oktobar, obilježen je danas prigodnim aktivnostima u brojnim parkovima u svih osam zemalja Dinarskog luka.

U želji da se ukaže na važnost prirodnog i kulturnog naslijeđa zemalja Dinarskog luka, kao i isprepletenost prirodnog bogatstva i kulturno–istorijskih vrijednosti ovog po mnogo čemu posebnog prostora u Evropi, Nacionalni park Skadarsko jezero, Park prirode Piva, Specijalni rezervat prirode Tivatska Solila (Crna Gora), Nacionalni park Una (BiH), Nacionalni park Pelister (Sjeverna Makedonija), Park prirode Telašćica i Javna ustanova Zeleni Prsten zagrebačke županije (Hrvatska), Park prirode Tikvara i Nacionalni park Đerdap (Srbija), Park prirode Škocjanske jame i park Tivoli, Rožnik i Šiško brdo (Slovenija), Nacionalni Park Shebenik-Jabllanica (Albanija)  i Park Germia (Kosovo) organizovali su aktivnosti povodom ovoga ekološkog datuma.

Nacionalni park Skadarsko jezero je u Centru za posjetioce na Vranjini organizovao edukativnu radionicu za četrdesetak učenika iz dvije osnovne škole OŠ "Vladika Danilo" iz Gornje Zete i OŠ,,"Milan Vukotić" iz Golubovaca.

Pored toga, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, upravljač specijalnim rezervatom prirode Tivatska solila i Park prirode Piva obilježili su ovaj dan izletom za učenike OŠ "Branko Brinić" iz Radovića i posjetom Parku prirode Piva. Događaj je organizovan u sklopu inicijative uzajamnih posjeta djece školskog uzrasta u cilju upoznavanje zaštićenih područja Dinarskog luka, informisanja i  obrazovanja djece o važnosti zaštićenih područja u cilju očuvanja rijetkih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa.

Za naredni period, kao nastavak ove inicijative je planirana i uzvratnu posjeta za djecu iz Plužina rezervatu prirode Solila u Tivtu.

Dan zaštite Dinarida ustanovljen je u maju ove godini na Generalnoj Skuštini  Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida u Parku prirode Blidinje (Bosna i Hercegovina).

Svake godine 7. oktobra, obilježavanjem ovog novog datuma u ekološkom kalendaru, ukazivaće se na prirodne vrijednosti Dinarida i potrebu unapređenja zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti na području Dinarida.

Dinaridi (Dinarski luk) predstavljaju jedan od najvećih  planinskih lanaca u  Evropi, koji povezuje  osam država  jugoistočne Evrope: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju i Srbiju..

Naziv Dinaridi potiče od imena planine Dinare, koja se nalazi na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koja se prostire u središnjem dijelu planinskog vijenca.

Dinaridi se pružaju u pravcu sjeverozapad-jugoistok, dužinom od oko 650km uz obalu Jadranskog mora. Najviši planinski masiv Dinarida su Prokletije, sa vrhom Maja Jezerce (2694m).

Prema postanku i građi, gotovo sva jadranska ostrva takođe pripadaju Dinarskom luku i predstavljaju nekadašnja dinarska uzvišenja prije podizanja nivoa mora, odnosno potopljeni dio zapadnih Dinarida.  

Prema građi, planine Dinarskog luka su krečnjačkog tipa, sa puno ostataka glacijacija na najvišim vrhovima. Samim tim erodiraju djelovanjem vode, te se upravo zbog toga odlikuju brojnim klisurama, kanjonima i podzemnim pećinama. Područje je veoma bogato vodama, a riječni tokovi odlaze u dva sliva, jadranski i crnomorski.

Ovakav jedinstveni reljef, u kombinaciji sa klimatskim uticajima, vremenom je doveo do formiranja raznovrsnih tipova vegetacije. Odlikuje se velikom biološkom raznovrsnošću, sa brojnim endemskim i reliktnim vrstama. Područje Mediterana, koje se jednim dijelom naslanja na dinarski masiv, od posebnog je značaja, kao “vruća tačka” biodiverziteta na globalnom nivou. S druge strane, Balkansko poluostrvo i Dinarski masiv prepoznati su kao jedan od značajnih centara biodiverziteta na evropskom nivou.

Prostor Dinarida, kao takav, od davnina je prepoznat od strane ljudi kao pogodno mjesto za život. Postoji mnogo ostataka ranijih civilizacija, o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta. Od bronzanog doba, preko antičke Grčke, Rimskog carstva, Vizantije, Mletačke Republike, do Osmanlijskog carstva i Austrougarske, kroz vjekove su se na području Dinarida smjenjivali narodi i kulture, gradeći bogatu istoriju i tradiciju ovog prostora. Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe i danas predstavlja jedno od glavnih obilježja ovog prostora.

 

 

 

 

arhiva
dokumenti