Vijesti

/2017

Objedinjeni rezultati radionica Procjene uključenosti zajednice u rad parkova
31/07/2017

Nakon sprovodjenja  radionica „Procjena uključenosti lokalne zajednice u proces odlučivanja u zaštićenim područjima“, objedinjeni su rezultati i napravljena analiza, koja će poslužiti za izradu preporuka za parkove i njihove lokalne zajednice u cilju poboljšanja saradnje.

Radionice koje su sprovedene kako bi se utvrdio stepen saradnje zaštićenih područja i lokalne zajednice, održane su u osam država regiona i 67 zaštićenih područja.  

Tim stručnjaka koji su činili Wilf Fenten, Richard Partington, Jana Kus Veenvliet i Violeta Orlović Lovren, svi sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa zaštićenim područjima u saradnji sa Parkovima Dinarida i WWF Adriom analizirali su podatke prikupljene tokom radionica, koje je sproveli procjenitelji posebno obučeni za tu svrhu. 

Stručnjaci su prošli kroz izvještaje s radionica, i uz pomoć metodologije napravili analizu. Temeljem toga počeli su raditi plan aktivnosti koji uključuje preporuke za parkove i njihove lokalne zajednice kako poboljšati saradnju. Glavni rezultat će biti nacionalni izvještaji za svaku državu, koji će biti proslijeđeni nadležnim institucijama, partnerima i saradnicima.

Spomenute preporuke će sadržavati akcioni plan za sticanje novih znanja i vještina potrebnih za poboljšanje saradnje. U skladu sa tim, razvićemo i edukativne programe koji će biti dostupni svim zaštićenim područjima.

Preporuke za zaštićena područja po državama i nacionalni izvještaji biće objavljeni ove jeseni, a Parkovi Dinarida će aktivnosti koje vode ka unapređenju rada sprovoditi zajedno s WWF-om još dvije godine, do kraja programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“.

Projekat doprinosi dobrom upravljanju zaštićenim područjima koja pružaju višestruke održive socijalne i ekonomske dobrobiti za pojedino područje i lokalnu zajednicu.