Vijesti

/2016

Održivi razvoj turizma u Nacionalnom parku Sutjeska, Bosna i Hercegovina
04/09/2016

Zamjena radnog mjesta, ureda u Banja Luci za laboratorij u prirodi – kanjon rijeke Hrčavke u NP Sutjeska, za botaničara Đorđija Milanovića, izgleda kao posao iz snova.

Milanović, profesor na Univerzitetu Banja Luka, kao i lokalno stanovništvo iz NP Sutjeska svjesni su potrebe za zajedničkom radom lokalne zajednice i  menadžmenta NP Sutjeska, sa ciljem razvoja održivog turizma u zaštićenom područjima. 

Kako ste počeli da radite i istražujete NP Sutjeska?

Budući da sam ljubitelj NP Sutjeska, a po zanimanju sam botaničar, već decenijama istražujem područje NP Sutjeska.  Od prošle godine projekat WWF- a Zaštićena područja za prirodu i ljude podržava  istraživanje flore, faune i gljiva na glavnim vodotocima u NP Sutjeska. Kroz ovo istraživanje po prvi put je rađen pregled istraživanja  najvažnijih vrsta duž Sutjeske i Hrčavke. Rezultati istraživanja objavljeni su u publikaciji "Nacionalni park Sutjeska - mrtvi kapital ili laboratorij u prirodi". Naše proučavanje će biti nastavljeno sa akcentom na prirodni svijet  planinskih  jezera, njihovo stanje i perspektivu. S obzirom da je prirodni svijet NP Sutjeska slabo istražen, kao i u Bosni i Hercegovini uopšte, ovi podaci imaju izuzetan  naučni   značaj i predstavljaju osnovu za sve sljedeće studije biodiverziteta parka i okolnog područja.

Koje koristi, po vašem mišljenju, lokalna zajednica može imati od provedenih istraživanja?

Lokalna zajednica i dalje ima malo informacija i znanja o bogatstvu  prirode u kojoj žive. Osim toga, modeli održivog razvoja tek trebaju biti identificirani. Zato kroz spomenuti projekat WWF-a, lokalna zajednica i menadžment NP Sutjeska imat će priliku  da prošire svoje znanje  i da podignu svijest o bogatstvu i značaju očuvanja ovog zaštićenog područja. Također, zajedno će steći znanja vezana za  mogućnosti održivog razvoja turizma u zaštićenim područjima. Jedna takva potencijalna inicijativa već se razvija - kanjoning u rijeci  Hrčavka kao održivi turistički proizvod.

Kanjoning – rijeka Hrčavka

Krajem juna 2016. Ekspedicija sastavljena od  vodiča Kanjoning Asocijacije Slovenije, te predstavnika  lokalnog Planinarskog spasilačkog kluba, uz mene i kolege iz WWF-a, ispitivala je  kanjon Hrčavke i mogućnost za pretvaranje ovog kanjona u turistički proizvod. Prema opservaciji stručnjaka za kanjoning gdin-a Samo Leštana :Hrčavka kanjon omogućava  posjetiocu da se spušta u stjenovito područje rijeke, skače preko i u vodopade, kao i pješačenje kroz pojedine čudesne šume NP Sutjeska. Ova vrsta aktivnosti možda zvuči kao veliki  izazov, međutim ako se dijelovi kanjona predviđeni za kanjonig pomno odaberu i adekvatno prilagode za turizam, ovaj kanjon lako može postati  tourist-friendly iskustvo. Dobro obučeni i iskusni vodiči moraju da budu prisutni, kako bi turisti bili bezbjedni i uživali u potpunosti u prirodi.

Zato će NP Sutjeska zajedno sa Kanjoning Asocijacij Slovenije i ostalim relevantnim institucijama organizovati  obuku za kanjoning vodiče  za lokalno stanovništvo. Kroz saradnju sa NP Sutjeska, Planinarskog spasilačkog kluba, lokalne zajednice, i kasnije turističkih agencija, biće preuzeti koraci za razvoj održivog turističkog proizvoda Kanjoning Rijeka Hrčavka.

Koji je to “poseban recept” koji bi omogućio da NP Sutjeska bude prepoznat kao potencijalni benefit lokalnoj zajednici da nastavi da živi na tom prostoru?

“Poseban recept bilo bi uključivanje lokalne zajednice u aktivnosti NP Sutjeska. Veoma često lokalna zajednica nacionalni park doživljava kao poseban, odvojeni dio, što život lokalnog stanovništva čini izazovnom, zbog primjene svojih neophodnih pravila. Sa druge strane NP već godina samostalno postoji i djeluje. Međutim, da bi NP Sutjeska imao osiguran održivi razvoj, treba uključiti lokalno stanovništvo kako bi zajednički brinuli o zaštićenom području.

A lokalnoj zajednici su potrebni održivi i ekološki poslovi kako bi mogli da nastave da žive unutar parka. Imajući to u  vidu, u toku je formiranje Saradničkog vijeća NP Sutjeska, gdje predstavnici nacionalnog parka i lokalne zajednice redovno komuniciraju i zajednički rade na razvijanju održivih i ekoloških inicijativa, i relevantnih  politika. Kao prvi pokušaj, inicijativa Hrčavka kanjoning je u procesu razvoja, što bi trebalo da posluži kao  primjer za buduće zelene biznise.

Vaša nadanja za ovo zaštićeno područje?

Očekujem da vidim progres u NP Sutjeska, u kojem je moguće i živjeti i raditi u skladu sa prirodom.

Nela Slezak, WWF Adria