Vijesti

/2019

Osnovani Savjeti korisnika u tri nacionalna parka u Srbiji
27/02/2019

Nacionalni parkovi Tara, Fruška Gora i Đerdap unapređuju saradnju sa lokalnim zajednicama

Savjeti korisnika, koji će obezbijediti bolje upravljanje zaštićenim područjima kroz povezivanje sa lokalnim zajednicama, osnovani su u tri nacionalna parka u Srbiji – „Tara“, „Fruška gora“ i „Đerdap“ uz podršku WWF Adria programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“.

Ministarstvo zaštite životne sredine propisalo je osnivanje Savjeta korisnika u okviru Zakona o nacionalnim parkovima, sa ciljem da se obezbjedi održivo upravljanje resursima u najznačajnijim zaštićenim područjima u Srbiji.

Savjete korisnika čine predstavnici lokalnih samouprava, organizacija i udruženja čije se aktivnosti odvijaju na području nacionalnog parka. Oni će od sada učestovati u izradi planova i programa upravljanja nacionalnim parkovima, a prioritet je da se kroz povezivanje upravljača i lokalne zajednice obezbijedi bolja zaštita, ali i promocija tog područja.

Unapređenje upravljanja zaštićenim područjima na Balkanskom poluostrvu jedan je od prioriteta WWF Adria, svjetske organizacije za prirodu, u okviru programa “Zaštićena područja za prirodu i ljude” koji finansira Švedska razvojna agencija (Sida).

Pored saradnje sa lokalnim stanovništvom i korisnicima resursa, kroz projekat se kroz platformu www.natureforpeople.org  promovišu i primjeri dobre prakse iz regiona i svijeta o načinima kako lokalno stanovništvo može imati društveno-ekonomske dobrobiti od života u nacionalnim parkovima.

arhiva
dokumenti