Vijesti

/2017

Parkovi Dinarida bogatiji za još četiri člana iz tri države
11/03/2017

U Parku prirode Lonjsko polje održana je Generalna skupština Parkova Dinarida I zasjedanje Upravnog odbora

KUTINA – Nacionalna Agencija zaštićenih područja u Albaniji (NAPA), Nacionalni park Kopaonik (Srbija), Park Škocjanske jame (Slovenija), te JP Srbija šume novi su članovi mreže zaštićenih područja Dinarida. Odluka o prijemu novih članova mreže, koja sada broji ukupno 74 zaštićena područja Dinarida, donesena je u petak na zasijedanju Upravnog odbora i Generalne skupštine Parkova Dinarida u parku prirode Lonsko polje u Hrvatskoj.

“Raduje nas rast organizacija čije je osnivanje podsticao WWF. Dolazak novih članova traži još bolju organizaciju rada i uvjereni smo da će se ona i ostvariti. WWF ostaje blizak Parkovima Dinarida, a naša je saradnja i jedan od prioriteta kroz program ‘Zaštićena područja za prirodu i ljude’”, izjavio je potpredsjednik Generalne skupštine Parkova Dinarida i direktor WWF Adrije Martin Šolar.

Parkovi Dinarida će u okviru programa “Zaštićena područja za prirodu i ljude” u sljedećem razdoblju posebnu pažnju posvetiti procjeni i unapređenju saradnje lokalnih zajednica i zaštićenih područja Dinarida, te promovisanju  primjera dobre prakse.

Osim toga Parkovi Dinarida učestvovaće u realizaciji transnacionalnog Interrerg projekta  EKO KARST, kojim se želi doprinijeti zaštiti i održivom razvoju kraške bio-regije na području dunavskog sliva, kroz promociju vrijednosti usluga ekosistema.

U Kutini se okupilo više  od 30 članova Generalne skupštine koji su usvojili Programa  rada, kao i finansijski plan za tekuću godinu. Izabran je novi predjednik Upravnog odbora, direktor NP Una, Amarildo Mulić.

„Najbitnija stvara mreže u narednom periodu je konkrentije umrežavanje zaštićenih područja tj.bolja vidiljivost članova Parkova Dinarida na prostoru Jugoistočtne Evrope“, izjavio je Mulić.

Za potpresjednicu Upavnog odbora izabrana je ditrktorka Parka prirode Medvednica, Snježana Malić Limari, a novi član Upravnog odbora je predsjednik Asocijacije parkova Albanije, Genc Kacori.

Usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Statuta Parkova Dinarida, kojom se predviđa novo tijelo u upravljanju mrežom zaštićenih područja Dinarida - izvršni direktor.

Ljubiša Pejović, Parkovi Dinarida