Vijesti

/2019

Parkovi Dinarida predstavili projekat INHERIT na konferenciji pod nazivom "MADE in MED" održanoj u Sarajevu
27/06/2019

Dana 13. Juna 2019. godine, u organizaciji Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je održana konferencija pod nazivom MADE in MED. Događaj je okupio učesnike projekata koji se realizuju na Balkanu u okviru Interreg MED programa. Tom prilikom prisutne je pozdravio direktor Direkcije, Edin Dilberović, kao i Tarja Ričard, direktorica upravljačkog tijela MED programa te Helena Papa i Frančeska Markato iz sekretarijata programa. Nakon prezentacije nekih od tekućih projektata iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, a u popodnevnoj sesiji su održani okrugli stolovi na temu buduće saradnje IPA zemalja u Mediteranskom programu i međusobnog transfera rezultata.

U okviru prezentacije projekata, organizacija Parkovi Dinarida je predstavila projekat INHERIT, koji se u partnerstvu sa 15 zemalja mediteranskog regiona realizuje u obalnom području Crne Gore. Projekat se bavi razvojem održivog turizma u skladu sa očuvanjem prirodnog nasljeđa priobalja i u okviru istog je upravo završena istraživačka faza, koja se odnosila na prikupljanje dostupnih relevantnih podataka koji se tiču trenutnog stanja crnogorske obale. Nakon ovoga, počinje faza testiranja, koja će se odvijati na području Parka prirode Orjen u zaljeđu Herceg Novog.

Pored ovog, ostali učesnici iz Crne Gore su predstavili i projekte Odeon i Enernetmob. Skupu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za Evropske Poslove Crne Gore, koji su zaduženi za MED program. Događaj je bio veoma koristan za dodatnu razmjenu iskustava, mišljenja i ideja za što uspješnije implementacije projektnih aktivnosti.

arhiva
dokumenti