Vijesti

/2017

Plitvice moramo očuvati za buduće generacije
22/06/2017

Zagreb – Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF podržala je prosvjed lokalne zajednice i braniteljskih udruga održan iznad Velikog slapa, prirodnog fenomena po kojem je Nacionalni park Plitvička jezera poznat u cijelome svijetu. Prosvjed je nakratko zaustavio promet drvenim mostom kod Plitvica Sela, čija je nosivost 3,5 tona. Jedan od razloga ovog prosvjeda upravo je i u tom mostu – njime dnevno prolaze deseci kamiona težine i do 40 tona, čime je njegov opstanak u potpunosti ugrožen.
 
Kao jedinom području u Hrvatskoj upisanom na listu UNESCO-ve svjetske prirodne baštine, Nacionalnom parku Plitvička jezera zbog suočavanja s pretjeranom posjećenošću i prenaglom izgradnjom prijeti brisanje s iste liste. Na temelju podataka o dosadašnjem broju posjetitelja, neupitno je da će se u ovoj godini nadmašiti lanjska rekordna posjećenost parka. Broj noćenja u selima Nacionalnog parka je porastao čak 12 puta u odnosu na 2010. godinu te bilježi preko 39.000 noćenja, što izravno utječe i na stanje prirode u parku. A novih 35 građevinskih dozvola za izgradnju privatnih apartmana, smještaja za iznajmljivanje i ugostiteljskih objekata koje je tijekom proteklih godinu dana izdalo Ministarstvo graditeljstva toj velikoj prijetnji dodatno ide u korist.
 
„Zbog niza krivih odluka ugrožene su prirodne vrijednosti najvećeg prirodnog bisera u Hrvatskoj! Nastavi li se toliki negativan utjecaj čovjeka na prirodu, ugrozit ćemo opstanak sedre, kao i autohtonih biljaka i životinja plitvičkog kraja. Kada pogledamo kako danas izgleda Veliki slap, jasno je kakve posljedice ostavlja prenapučenost turistima u Plitvica Selu, naselju koje se u samo osam godina toliko izgradilo da je broj ležaja sa 16 porastao na 230! Tamo je vodoopskrbni sustav izuzetno loš, a otpadne vode se slijevaju izravno potok i u Veliki slap. Nestankom prirodnog fenomena parka nestat će jedini svjetski prepoznatljivi simbol zaštićene prirode Hrvatske koji ima važnu ulogu u razvoju turizma. Time će nestati i poslovi o kojima ovisi cijela lokalna zajednica tog područja“, istaknula je na prosvjedu Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.
 
WWF poziva Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja na hitnu suradnju s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike kako bi zajedno spriječili devastaciju Plitvičkih jezera. Nacionalni park je cijelosti uvršten u ekološku mrežu Natura 2000, čime ga štite i europski zakoni. Samim time bi izgradnja u području parka trebala biti zabranjena.
 
„Pozivamo Vladu RH da podrži upravu NP Plitvička jezera u nastojanju da se što prije povežu sa svojom lokalnom zajednicom, te da dionike uključe u sustav donošenja odluka, što bi i trebao biti održivi način upravljanja parkom. Budu li zajedno planirali razvoj i donosili odluke koje utječu na zaštićene prirodne vrijednosti, osigurat će i svoj društveni i gospodarski razvoj“, zaključuje Popović Dujmović.  
 
U WWF-ovom izvješću „Zaštita ljudi kroz prirodu: mjesta svjetske prirodne baštine kao pokretači održivog razvoja“ objavljenom prošle godine u sklopu kampanje „Zajednička prirodna baština“ istaknuto je da je gotovo polovina svjetske prirodne baštine ugrožena zbog štetnih industrijskih aktivnosti. Riječ o mjestima koja pružaju vitalne usluge za ljude i okoliš, te pridonose gospodarskom i društvenom razvoju kroz zaštitu prirode i okoliša. Izvješće ukazuje i na propuste u zaštiti tih područja od izuzetne vrijednosti te navodi pet globalnih načela za dobro upravljanje svjetskom prirodnom baštinom: pravilno vrednovanje, investicijske odluke, upravljanje, javne politike i provedba. Budu li se u NP Plitvička jezera vodili tim načelima, održiv razvoj plitvičkog kraja bit će jedini ishod.