Vijesti

/2021

Posjeta kolega iz Obedske bare parku Tivoli
18/07/2021

U četvrtak (15. 7.) i petak (16. 7. 2021.) smo u Krajobraznom parku Tivoli, Rožnik i Šiška brdo ugostili kolege iz rezervata prirode Obedska bara iz Vojvodine (Srbija), kojim upravlja Javno poduzeće ''Vojvodinašume''.

Razmjena između dva zaštićena područja dio je projekta "Razmjena znanja između zaštićenih područja: Obedska bara i Krajobrazni park Tivoli, Rožnik i Šiška brdo u području komunikacije, edukacije i interpretacije prirode", koji financira mreža Parkovi Dinarida u suradnji s WWF Adria u okviru Programa Grantova za zaštićena područja.

U sklopu posjete čiji je cilj bio razmjena iskustava tj. prijenos dobrih praksi između dva zaštićena područja, kolegama smo predstavili područje krajobraznog parka. Prošetali smo gradskim parkom Tivoli, posjetili oba spomenika prirode - Tivoli i Pod Turnom te Jesenkovu poučnu šumsku stazu. Predstavili smo aktivnosti koje se odvijaju na ovom području - od obrazovanja do kontrole očuvanja prirode.

Posjetili smo rezervat prirode Mali Rožnik gdje se razgovaralo uglavnom o upravljanju užim zaštićenim područjima, praćenju stanja bioraznolikosti i mjerama za njezino očuvanje i poboljšanje te aktivnostima uklanjanja invazivnih stranih vrsta.

Naučili smo o primjerima dobrih praksi suradnje sa vlasnicima zemljišta u parku (drvored lipe od gostione Čad do Vile Marije Vere, put od Šumarskog instituta Slovenije) i planovima uređenja staze kod kapelice Gospe Lurdske na kraju Kikljeve ulice. Posjetili smo Šumarski institut Slovenije i Zavod za šume Slovenije, jer smo prepoznali potencijal za buduću suradnju i povezivanje na području zaštite prirode, kao i na području šumarstva.

arhiva
dokumenti