Vijesti

/2018

Posjeta predstavnika Javne ustanove "Park Škocjanske jame" zaštićenim područjima u Crnoj Gori
09/06/2018

Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida je prethodnih dana ugostila predstavnike slovenačke Javne ustanove „Park Škocjanske jame“, koji su bili u posjeti zaštićenim područjima u Crnoj Gori.

Sastanku u našim prostorijama u Podgorici, prisustvovali su Stojan Ščuka, direktor parka i Borut Perić, jedan od zaposlenih u ovom parku. Bilo je riječi o različitim mogućnostima saradnje sa zaštićenim područjima, kao i o razmjeni znanja i iskustava o načinima upravljanja zaštićenim područjima. Predstavljeni su projekti koje trenutno realizuju Parkovi Dinarida, kao i aktuelna dešavanja u slovenačkom parku, koji je 1986. upisan na UNESCO listu svjetske baštine.

U četvrtak 7. juna 2018. godine, slovenački gosti su posjetili Nacionalni park „Skadarsko jezero“ i sastali se sa direktorom JPNCG, Elvirom Klicom i njegovim saradnicima, direktorima crnogorskih parkova i šefovima službi u nacionalnim parkovima. Nakon toga su obišli određene lokalitete unutar ovog parka.

U petak 8. juna 2018. godine, posjetili su NP „Prokletije“ zajedno sa predstavnicima Parkova Dinarida, upoznali se sa prirodnim vrijednostima, načinom upravljanja i organizacijom u ovom zaštićenom području. Ovom prilikom je  Admir Lalić, direktor NP „Prokletije“, izrazio želju za saradnjom u pogledu zajedničkih projekata i razmjeni iskustava o načinu upravljanja zaštićenim područjima. Slovenački gosti su uputili poziv crnogorskim kolegama da posjete park kojim oni trenutno upravljaju.

Više informacija: https://dinaricarcparks.blogspot.com/

arhiva
dokumenti