Vijesti

/2016

Promocija članica Parkova Dinarida na Jarunu
12/10/2016

Udruženje „ Dunavska mreža“  iz Zagreba u Hrvatskoj, u saradnji sa Opštinom Brežice iz  Sloveniji i drugim partnerima organizovala je 8. oktobra  2016. međunarodni kajakaški maraton Brežice – Zagreb, pod sloganom “Osjetimo slobodu vode”.  Nakon dvije i po decenije, maraton je ponovo startovao iz Slovenije, u punoj dužini od 42 km. Završna svečanost održana je na Jarunu, u Zagrebu.

To je ujedno bila i prilika za promociju parkova Dinarskog luka, kojoj je bio posvećen dio programa. Nekoliko stotina posjetilaca imalo je priliku da se upozna sa sadržajem turističke i kulturne ponude zaštićenih područja Dinarida. Nakon svečanog proglašenja pobjednika maratona, posjetioci su uz muziku Bihaćkih tamburaša uživali u degustaciji rižota od plodova rijeka. Na štandovima pojedenih parkova imali su priliku da probaju i tradicionalnu kuhinju uz čašu vina i rakije iz zaštićenih područja. Štand Parkova Dinarida, izazvao je najviše interesovanja zahvaljujući atraktivnom promotivnom materijalu nacionalnih parkova i parkova prirode. Park prirode Velebit, Notranjski, Medvednica, Una, Sjeverni Velebit, Krka, Lovćen, Biogradska gora, Skadarsko jezero, Durmitor, Prokletije, samo su neki od parkova, koje su posjetioci imali prilike da upoznaju.  Goste manifestacije najviše je zanimalo kako doći do parkova, koje do sad  nisu imali prilike da posjete i kakva je njihova ponuda. Najviše interesovanja bilo je za pješačke ture, planinarenje i biciklizam.

 Svrha manifestacije na Jarunu bila je u cilju unapređenja sporta, kulture, zdravlja, turizma i regionalnog povezivanja.

„ Novim trogodišnjim EU projektom pod nazivom Feel the fredoom of the water, želimo promovisati potencijal voda za razvoj i unapređenje sporta, kulture, zdravlja i turizma vodeći pri tome računa o uklanjanju barijera koje sprečavaju veće uključivanje ljudi s posebnim potrebama. Ono što vidimo u budućnosti su biciklisti na uređenim biciklističkim stazama, splavari-kanuisti, kajakaši, rafteri i veslači na Savi na dnevnoj rekreaciji, urbane kulturne pozornice na i ispod savskih mostova kao turistička atrakcija“, objasnio je Dragomir Bokan iz udruženja Dunavska mreža.