Vijesti

/2016

Prvi ciklus WWF akademije za prirodu otpočeo u Petnici
25/10/2016

Obrazovanjem djece o važnosti očuvanja prirode do sigurne i održive budućnosti

Valjevo, Srbija – WWF, Svetska organizacija za prirodu pokrenula je prvi ciklus programa „WWF Akademija za prirodu“ od 18. do 22. oktobra 2016. godine u Istraživačkoj stanici Petnica.

 Akademija, koja je dio WWF-ovog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude", osmišljena je tako da nastavnici i učenici iz 10 osnovnih i srednjih škola iz cijele zemlje nauče kako da žive na održiv način i aktivno i kreativno zaštite prirodu, a postaće i ambasadori jednog od pet zaštićenih područja obuhvaćenih projektom. 

Polaznici akademije će cijele školske godine zajedno sa upravljačima zaštićenih područja, odnosno nacionalnim parkovima Fruška gora, Đerdap i Tara, Specijalnim rezervatom prirode Gornje Podunavlje i Predelom izuzetnih odlika Avala, raditi na promociji njihovih prirodnih i kulturnih vrijednosti. 

 „Velika nam je čast što smo pokrenuli prvi ciklus WWF akademije za prirodu koja će nizom kreativnih obrazovnih aktivnosti uključiti nastavnike i učenike u zaštitu prirode, ali i podsjetiti ih da je sama priroda najveća škola koja ima još puno toga da nas nauči,“ izjavila je Sonja Bađura, koordinatorka programa za edukaciju WWF-a u Srbiji. Bađura je naglasila da je posebno raduje veliki broj prijava iz škola širom Srbije, koje će, ako ne ovogodišnjim, biti obuhvaćene nekim od narednih ciklusa akademije.

Program akademije obuhvata teme koje će pored ostalog govoriti o zaštićenim područjima njihovom značaju za ljude i prirodu, o ekološkom otisku, odnosno životnom stilu i uticaju ljudi na prirodu, kao i o učešću građana u očuvanju prirode. 

WWF akademija za prirodu dio je obrazovne komponente velikog regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji je započet u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a napravljen je kako bi se poboljšala komunikacija sa lokalnom zajednicom, njeno uključivanje u upravljanje zaštićenim područjima, razvili obrazovni programi za djecu, te turističke ponude koje će unaprijediti posjećenost i razvoj zaštićenih područja. 

Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ se u Srbiji sporovodi u saradnji sa nacionalnim parkovima Tara, Đerdap, Fruška Gora i JP „Srbijašume“ i JP „Vojvodinašume“, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija - Sida.