Vijesti

/2016

Timskim duhom do zaštićenih područja koja su istovremeno i za prirodu i za ljude
26/09/2016

GRUDE  - Članovi tima WWF-ovog programa “Zaštićena područja za prirodu i ljude” (PA4NP), okupili su se prošle sedmice  na prvom regionalnom sastanku u Grudama u Bosni  i Hercegovini. Uz predstavnike WWF Adrije, udruženja Dinarica iz BiH i Svetski fond za prirodu iz Srbije, te predstavnika Parkova Dinarida, sastanku su prisustvovali i Sofi Alexanderson, predstavnica WWF Švedske, Paolo Lombardi, direktor WWF-ovog Mediteranskog programa i predsjednik WWF Adrije, te Deni Porej, direktor Odjela zaštite prirode pri WWF-ovom Mediteranskom programu. Lombardi je pojasnio na koji način PA4NP može doprinijeti strateškim ciljevima WWF Adrije i Mediteranskog programa, dok je Porej predstavio ulogu i potencijal PA4NP i WWF Adrije na prostoru Jugoistočne Europe.

Direktor WWF Adrije Martin Šolar naglasio je važnost timskog rada i sinergije među članovima tima ka postizanju zajedničkog cilja i uspješne implementacije projekta. S dinamikom sprovođenja projekta u zemljama regiona učesnike  je upoznao program menadžer PA4NP, Leon Kebe koji je nakon sastanka zadovoljan komentirao da je tim upoznat sa širom slikom programa i da sada svako zna što netko drugi radi u svojoj zemlji.

Program „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ ima dva veća cilja: jedan je saradnja sa lokalnom zajednicom, gdje se radi na potenciranju dijaloga između uprave zaštićenih područja i stanovnika koji žive ili rade u njemu, a drugi je uticanje  na donosioce odluka u saradnji s nevladinim organizacijama regiona, da se za zaštićena područja pronađe više razumijevanja i resursa. Ovaj se prvi cilj ostvaruje kroz šest terenskih projekata, pa su koordinatori tih projekata na godišnjem sastanku predstavili rezultate dosadašnjeg rada,  te plan aktivnosti za sljedeću projektnu godinu:
- NP  Sutjeska (BiH) gdje se radi na razvoju kanjoninga kao održivog turističkog proizvoda,
- za zaštićeni pejzaž Germia (KSV), koji se kroz promociju, edukaciju i mobilizaciju građana razvija kao urbani park
- NP Una (BiH) gdje se radi na razvoju ekološki odgovornog poslovanja
- NP Biogradska gora (CG) i NP Tara (SRB) i zajedničku inicijativu posmatranja medvjeda kao održivog turističkog proizvoda
- NP  Fruška gora, Đerdap i Tara, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Predio izuzetnih odlika Avala, gdje se radi na razvoju edukativnih centara  za škole i posjetitelje
- uspostavljanje foruma interesnih skupina u nacionalnim parkovima Fruška gora, Đerdap i Tara zbog poboljšane komunikacije parka s lokalnom zajednicom te boljeg upravljanja zaštićenim područjima.
 
Predstavnica WWF Švedske Sofi Alexanderson zahvalila se menadžmentu i članovima tima na uspješnoj implementaciji projekta u proteklih devet mjeseci. Moderatorka sastanka, Phyllis Rachler iz WWF-ova Dunavsko-karpatskog programa, objasnila je važnost menadžmenta projekata, zasnovanog na rezultatima.  Na sastanku je održana i radionica na kojoj su sudionici saznali kako u programskom radu implementirati polnu ravnopravnost i pristup zasnovan na ljudskim pravima.

Sastanak je bio i prilika da se svi članovi tima, koji to do sada nisu imali priliku, lično upoznaju i dogovore saradnju u budućnosti. U tome im je, uz zajednički rad,  pomogao i „Canoe Safari “ rijekom Trebižat.


A ona druga diskusija – ne manje bitna i svakako vrijedna pomena – o kulturnim razlikama i gastronomskim bogatstvima zbog kojih je naša regija poznata, održala se u utorak naveče uz bazar, “ostavštinu” prethodnog projekta “Parkovi Dinarskog luka”, kada je tokom svake godišnje konferencije upriličeno druženje uz nacionalne specijalitete. U Grude su za tu priliku  pozvani i direktori zaštićenih područja u BiH, koji su se odazvali u velikom broju: Ana Soldo (JP Vjetrenica), Osman Delić (JU Zaštićena javna područja Sarajevskog kantona),  Zdravko Kutle (PP Blidinje), Amarildo Mulić (NP Una) te Nikola Zovko (PP Hutovo Blato).