Vijesti

/2017

Trening o identifikaciji usluga ekosistema, njihovom mapiranju i identifikaciji i analizi stakeholdera u krškim područjima
22/11/2017

Park prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“ jedno je od 7 krških područja obuhvaćenih projektom „Eco Karst“ iz programa Interreg Dunav, sufinanciranim iz sredstava Evropskog fonda za regionalni razvoj.
Predstavnici  dvanaest institucija - partnera iz devet evropskih zemalja egije okupilo se u ponedjeljak u Samoboru, gdje se od 13. do 16. novembra  održao prvi od ukupno četiri planirana treninga za zaposlenike pilot područja u okviru provođenja projekta.

Trodnevni trenining u organizaciji Centra za  Ekološka istraživanja iz Madjarske i Parkova Dinarida  okupio je predstavnike sedam pilot područja (Notranjski park , slovenija,  Park prirode  Žumberak-Samoborsko gorje, Hrvatska,  Nacionalni park Kalkalpen, Ausrija , Nacionalni park Bukk, Madjarska , Park prirode Apuseni ,  uzaštićeno područje Bijambare, Bosna i Hercegovina and Nacionalni park Tara, Srbija)

Trening o identifikaciji ekosistemski  usluga, njihovom mapiranju,  te identifikaciji i analizi stakeholdera u kraškim područjima, na kojem je učestvovalo  35 predstavnika  iz 9 država (Njemačka, Austrija, Slovenija, Mađarska, Rumunjska, BiH, Srbija, Crna Gora i Hrvatska) biće temelj za razvijanje zajedničke strategije i izradu planova upravljanja koji će na kraju  poslužiti za razvoj tzv. "zelenog" preduzetništva. Odgovoriti na pitanje kako se kao korisnici prostora možemo međusobno povezati i iskoristiti sve materijalne, ali i one neopipljive dobrobiti koje nam priroda daje, za razvoj poslova od kojih se može (pre)živjeti, a pritom misliti i na njeno očuvanje, izazov je koji je tek pred nama.