Vijesti

/2016

Ukusi prirode iz  Nacionalnog parka Una
15/09/2016

Gđa. Azema Šahinović iz Orašca, Bosne i Hercegovine, zajedno sa svojom porodicom često istražuje Park prirode Una, ali ona ne ide tamo da bi se opuštala uz rafting na rijeci Uni, uživala u prekrasnim prizorima ili pješačenju područjem.

Ona je tu, da bi pronašla dragocjene sastojke iz zaštićenog područja za svoje  džemove, sokove i druge ukusne domaće proizvode koje  priprema s posebnom pažnjom i prema tradicionalnim receptima, imajući na umu održivost svih korištenih sastojaka. Isti proizvodi kasnije se prodaju u nacionalnom parku na tržnici za posjetioce.

Azema sa svojim suprugom Almirom  i dvije kćeri Dejlom i Almeidom, dio su sve većeg broja  mještana koji žive u, ili oko zaštićenog prostora Nacionalnog parka Una. Neke od tih porodica su povratnici koji su bili izbjeglice za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, tokom  90-ih godina. Vratili su se da žive u prethodno ratom pogođenom području i uz pomoć menadžmenta NP Una i lokalne zajednice započeli su male biznise koji se baziraju na održivom razvoju turizma. Mještani stvaraju proizvode i prodaju ih na tržnici NP Una posjetiocima parka, što im omogućava da žive u skladu s prirodom.

Kao što je gđa. Azema navodi: "Imamo odličnu saradnju s upravom NP Una, a posebno sa direktorom Amarildom Mulićem, koji nam je pomogao i omogućio da radimo i razvijamo svoje ideje. Iznajmili smo štand, započeli mali biznis i sve je spremno za drugu godinu uspješnog rada našeg malog poduhvata. Na štandu prodajemo lokalne proizvode koji su pripremani sa posebnom pažnjom na zaštitu prirode i održivost. Mi pripremamo med, džem, i prirodnu kozmetiku. Uz naše vlastite proizvode smo također prikupili proizvode i suvenire od drugih domaćih proizvođača (tkane posteljine, torbe, slike i druge suvenire).“

„Ovakav pristup poslu istovremeno pomaže ljudima iz  lokalne zajednice da žive i zarađuju na  prostoru zaštićenog područja Nacionalnog parka Una, umjesto da napuste svoje domove u potrazi za poslovima u većim gradovima. Nadalje, jača lokalna zajednica koja vidi ekonomsku korist od održivog turizma, pomaže zaštićenom području da ostane zaštićeno", kaže gospodin Amarildo Mulić, direktor NP Una.

WWF i NP Una su radili zajedno kako bi ovo zaštićeno područje bilo uključeno u proces certifikacije i postao prvi NP u Bosni i Hercegovini koji je certifikovan  Evropskim certifikatom za održivi turizam, u okviru projekta „Parkovi Dinarskog luka“. Ova zajednička inicijativa ka postizanju veće održivosti NP Una nastavljena je  kroz aktuelni WWF projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, u okviru kojeg je u fokusu animiranje lokalne zajednice da rade zajedno s parkom na održivom razvoju turizma.

 

Nela Slezak, WWF Adria