Vijesti

/2019

Unapređivanje monitoringa i zaštite velikih zvjeri na području masiva Prokletija
22/03/2019

Izvršni direktor Parkova Dinarida Zoran Mrdak i direktor Nacionalnog parka Prokletije, Admir Lalić, posjetili su Agenciju za zaštitu prirode Kosova. Agencija za zaštitu prirode Kosova je upravljač dva zaštićena područja, Nacionalnog parka Bjeshket e Nemuna  i Nacionalnog parka Sharri, koji su ujedno i članovi mreže zaštićenih područja Dinarida.

Na sastanku sa Direktorom Agencije, Ilirom Morinom i njegovim saradnicima, istaknuta je obostrana privrženost daljem jačanju saradnje na zaštiti i unapređenju zaštićenih područja, a posebno na prekograničnom prostoru planiskog masiva Prokletija. Posebno je značajno u narednom periodu raditi na uspostavljanju monitoringa i mjera zaštite krupnih sisara, posebno uzimajući u obzir da je ovo područje jedno od posljednjih staništa Balkanskog risa (lat. Lynx lynx).

Jedan od zaključaka sastanka je i potreba razvijanja zajedničkih projektnih ideja za razvoj turističkih proizvoda koji će iskoristiti komparativne prednosti masiva Prokletija, odnosno mogućnosti razvoja wildlife i avanturističkog turizma na jednom od posljednjih izvorno očuvanih područja u Evropi.

arhiva
dokumenti