Vijesti Parkova Dinarida

/2021

Studijska posjeta Parka Prirode Orjen iz Crne Gore kolegama u Biokovu
05/08/2021

Juce je završena studijska posjeta Biokovu u kojoj su učestvovali predstavnici Agencije za razvoj i zaštitu Orjena doo i članice Udruženja privatnih vlasnika šuma i poljoprivrednika HN. Posjeta se realizovala kroz projekat Eko Vill Orjen koji sprovodi Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a uz podrušku Parkova Dinarida, kroz čiji se Program grantova za zaštićena područja projekat i realizuje. 

Cilj projekta Eco Vill je unaprijeđenje saradnje upravljača PP Orjen sa lokalnom zajednicom u cilju održive upotrebe prirodnih resursa Orjena. U tom duhu je u prethodnom periodu održan niz radionica u cilju kreiranja prepoznatljivih lokalinih proizvoda. Njima su prisutvovali poljoprivrednici, stočari, proizvođači animalnih i biljnih proizvoda, pčelari, zanatlije,... Među njima posebno prednjače žene kao marljivi pregaoci velikog potencijala čiji rad i uloga u zajednici nije u dovoljnoj mjeri prepoznata. One su u saradnji sa parkom Orjen razvili niz lokalnih suvenira i domaćih proizvoda proizvedenih na tradicionalni način, nastali u samom srcu Orjena korištenjem proizvoda i materijala sa područja Orjena koji svojim izgledom i prepoznatljivošću doprinose razvijanju brenda ovoga područja

U cilju razmjene iskustava i sticanju znanja o kreiranju prepoznatljivih brendova i suvenira u zaštićenim područjima organizovana je posjeta parku prirode Biokovo u Hrvatskoj koji je po geografskim karakteristikama i prirodinm vrijednostima dosta sličan parku Orjen. 

Nakon posjete Biokovu, direktorica PP Orjen gdja Milja Vitorović je izjavila: "Obišli smo glavnu atrakciju vidikovac Skywalk, prezentacioni centar za posjetioce, vrh sv. Jure sa crkvom sv. Djordja. Takodje obišli smo i suvenirnice te pričali sa lokalnim prodavcima. Upoznali smo se sa nekim novim tehnikama a rodile su se i nove ideje za dalji rad članica na ovom projektu. 

"Moj lični utisak je da su suveniri PP Orjen originalniji, autentičniji, ručni rad je dominantan, dok su oni koji nose obilježje Biokova dosta komercijalniji. Ono što mi je takodje zapalo za oko jeste da naziv planine Biokovo nose brojne radnje/objekti u Makarskoj, od hotela do pekara. Na taj način naravno vrše i promociju prirodnog dobra."

Nadam se da ćemo i mi u Herceg Novom malo više biti ponosni na planinu u zaledju našeg grada i da ćemo više da cijenimo bogatstvo koje imamo.Ne samo mi kojima je to u opisu posla već svi mi Novljani , kao odgovorni gradjani koji znaju da čuvaju i vrednuju ono što imaju."

arhiva
dokumenti