Vijesti zaštićenih područja

/2019

Dodijeljene nagrade za najbolje poslovne ideje na širem području zaštićenog pejzaža Bijambare
25/05/2019

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja i nevladine organizacije CENER 21, 25. aprila 2019. godine, na području Zaštićenog pejzaža „Bijambare“, u okviru ECO KARST projekta, uz prisustvo brojnih gostiju, dodijeljene su nagrade za najbolje poslovne ideje na širem području Bijambara. Dodjeli je prisustvovala i Vlada Kantona Sarajevo u punom sastavu na čelu s premijerom koji je pozdravio i podržao aktivnosti što se provode ovim projektom.

U periodu od decembra 2018. godine do aprila 2019. godine polaznici radionice su radili na razvoju poslovnih ideja uz mentorsku podršku i vodstvo projektnih eksperata. Krajnji rezultat ovoga rada jesu osnaženi budući poduzetnici i biznis planovi koji će im biti neophodni u daljem razvoju poslovanja. Nagrađeni će ići na studijsko putovanje u Sloveniju gdje će imati priliku predstaviti svoje poslovne ideje pred auditorijumom od blizu dvjesto učesnika sajma poslova bliskih prirodi iz dunavske regije.

Nakon dodjele nagrada i upoznavanja s poslovnim idejama nagrađenih, predstavljen je lokalni Akcioni plan za razvoj poslova bliskih prirodi na širem području Zaštićenog pejzaža „Bijambare“ koji je jedan od glavnih rezultata ECO KARST projekta, plod aktivnog rada s lokalnom zajednicom. On će biti predložen  za integraciju u relevantne planske, strateške i razvojne dokumente koji tretiraju prostor Zaštićenog pejzaža „Bijambare“ sa širom okolinom.

Projekat "ECO KARST – ekosistemske usluge zaštićenih kraških područja - pokretačka snaga lokalnog razvoja" se temelji na mogućnostima korištenja prirodne baštine zaštićenih područja kao faktora održivog ekonomskog razvoja, pri čemu se vodi računa o ranjivosti i važnosti usluga kraških ekosistema. Projekat ECO KARST uključuje sedam zaštićenih kraških područja iz sedam država koje odlikuju zajedničke karakteristike i slični izazovi s kojima se susreću. Bosna i Hercegovina na ovom projektu sudjeluje sa Zaštićenim pejzažem „Bijambare“ od januara 2017. godine. Projekat se implementira u okviru Interreg Dunavskog programa transnacionalne saradnje, koji sufinansira Evropska unija kroz ERDF i IPA fond.