Nacionalni park
Butrinti

osnovne informacije
natrag
površina

površina

85 km²

broj posjetitelja

broj posjetitelja

0

broj posjetitelja

godina osnivanja

1948

više

Arheološko nalazište Butrint nalazi se u Nacionalnom parku Butrint. Važnost Butrinta za albansko kulturno nasleđe prvi put je priznata 1948. godine kada je postala „lokacija od istorijskog značaja“.

Butrint, drevni Buthrotum, luka od helenističkih do otomanskih vremena, od 1992. godine je UNESCO-v lokalitet svetske baštine u jugozapadnoj Albaniji, status koji identifikuje kulturna i prirodna mesta od izuzetne univerzalne vrednosti. Smješten na Krfskom tjesnacu i okružen slikovitim zalivom, jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u regiji Jadranskog mora.

Nakon dvanaestogodišnjih arheoloških iskopavanja i velikih ulaganja u upravljanje lokalitetima, lokacija i njen muzej čine ga izuzetno atraktivnim mjestom za posjetiti. Kratka vožnja trajektom ili hidrogliserom sa Krfa će vas dovesti do albanske luke Saranda, odakle možete doći do Butrinta, 20 km na jug, bilo autobusom ili taksijem.

Nacionalni park je osnovan 2000. godine, dajući Butrintu punu zaštitu u okviru albanskog zakona. Prvobitnih 2.600 hektara granica parka je 2005. godine prošireno na 8.591,2 hektara.

 Info:http://www.butrint.org ,

E-mail: butrint@albaniaonline.net

Phone:  +355 852 4600  

Parku Kombetar Butrin. Sarande 9706. Albania