Nacionalni park
Divjake - Karavasta

osnovne informacije
natrag
površina

površina

222 km²

broj posjetitelja

broj posjetitelja

0

broj posjetitelja

godina osnivanja

više

Zaliv Karavasta (Albanski: Laguna e Karavastasë) je najveći zaliv u Albaniji i jedan od najvećih u Sredozemnom moru.

Zaliv se nalazi na zapadu Albanije, a najveći grad u blizini lagune je Lushnje. Zaliv je odvojen iz Jadranskog mora dugom pješčanom pregradom. Zaliv Karavasta ima mnogo borove šume i malih pješčanih ostrva. Zaliv je poznat po rijetkom dalmatinskom pelikanu koji se tu gnijezdi: u stvari, 5% svjetske populacije ove vrste pelikana nalazi se u ovom zalivu.

Zaliv Karavasta se nalazi u listi Ramsarskih močvara od međunarodnog značaja i dio je Nacionalnog parka Divjake-Karavasta.

 Nacionalni park Divjaka-Karavasta je najveći neobalni kompleks u Albaniji sa površinom od 22.230,2 hektara, napravljen od četiri zaliva sa ukupno oko 5.000 hektara, pjeskovitih dina i delte rijeke. Nalazi se u centralnom dijelu Zapadnog regiona, između rijeke Shkumbini na sjeveru i rijeke Seman na jugu, 40 km zapadno od Lushnje, uz jadransku obalu. Nacionalni park Divjake-Karavasta uvršten je na listu Ramsar od 1994. godine.

 U blizini zaliva Karavasta nalazi se mediteranska borova šuma, koja sadrži jednu od najzanimljivijih fauna zemlje. Područje Divjake-Karavasta pruža posebne uslove za stanište brojnih biljnih zajednica i životinjskih vrsta, među kojima su mnogi od njih u opasnosti od izumiranja u svijetu kao što je Pelikan (Pelicanus crispus Bruch).

Zalivi obezbjeđuju uslove života i mjesta za razmnožavanje više od 5% svetske populacije ove ptice. Ostrva u zalivu su jedna od najvažnijih karakteristika područja za očuvanje ptica. Iako su se u prošlosti dalmatinski pelikani gnijezdili u drugim djelovima zaliva, oni se sada gnijezde samo na ovim ostrvima, zbog uznemiravanja koja su trpjeli na drugim mjestima. Pored toga, mnoga druga važna gnjezdarica u zalivu gnijezde se na ostvru jer su sigurne od grabežljivaca i uznemiravanja od strane ljudi. Tu spadaju zijavac (Glareola pratincola) i mala čigra (Sterna albifrons).

 Info

E-mail: alb_forest@hotmail.com

Phone: +355 682824043

Lagja nr.2. Divjake, Lushnje 9022. Albanija