Nacionalni park
Mali i Tomorrit

osnovne informacije
natrag
površina

površina

40 km²

broj posjetitelja

broj posjetitelja

0

broj posjetitelja

godina osnivanja

više

Planina Tomorr je velika planina u južnoj Albaniji. Najviši vrh, zvani Çuka e Partizanit, dostiže visinu od 2.416 m, a uspon do vrha od 1200 m. Nalazi se istočno od gradova Berat i Poliçan i rijeke Osum, nedaleko od kanjona rijeke Osum.

Tomorr je od velikog značaja za lokalno stanovništvo gdje se nalazi religiozni hram Bektashi i nudi im mnoge sadržaje kao što je skijanje. Zbog svoje važnosti i ljepote albanska Vlada proglasila je Tomorr nacionalnim parkom. Nacionalni park planine Tomorr (Albanski: Parku Kombëtar i Malit të Tomorrit) pokriva površinu od 4.000 hektara. Mnoge ugrožene vrste mogu slobodno lutati i živjeti tamo.

Istočno od Berata nalazi se ovaj slikoviti planinski dragulj. Podsjeća na prirodni dvorac uokviren uzvišenim vrhovima, prekriven je snijegom zimi, i ima ogroman religiozni značaj za pleme Abaz Aliu koje živi u blizini. Pleme Bektaši takođe naziva ovu oblast domom, i organizuje veliki vjerski festival u avgustu svake godine.

Albanski folklor govori o tome kako je Tomorr nastao. Ljudi su vjerovali da je Tomorr bio gigant koji je želio da se bori sa drugim divom po imenu Špirag za mladu ženu. Dva giganta su se poubijala kada su čula mladu ženu kako je plakala i utopila se u svojim suzama, stvarajući tako rijeku Osum.

 Info:   

fatosnako@hotmail.com    

Phone: +355682395162

D.SH.Pyjor Berat 5001 Albanija