Regionalni park
Notranjski

osnovne informacije
natrag
površina

površina

222 km²

broj posjetitelja

broj posjetitelja

40.000

broj posjetitelja

godina osnivanja

2002

više

Lokacija

Notranjski regionalni park leži unutar granica opštine Cerknica, na jugoistoku Slovenije. Obuhvata površinu od 222 km2.

Istorijat

Regionalni park ustanovljen je 2002. godine s ciljem da se sačuvaju, zaštite i istraže prirodne i kulturne vrijednosti tog područja. Cerkniško jezero sa okolinom upisano je 2006. na Ramsar, svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja. Takodje, zbog ugroženih vrsta ptica nalazi se u mreži zaštićenih prirodnih područja NATURA 2000.

Priroda

Planinski vrhovi sa prekrasnim pogledom , koloristični livadski krajolici , periodična jezera, prirodni mostovi, mistični podzemni svijet, kristalno jasni potoci i magične šume – sve smješteno u 222 kvadratnih kilometara ovog Regionalnog parka. U sklopu parka nalazi se pet prirodnih rezervata: Zadnji kraj, Dujice, Osredki, Levišča, Vranja jama. Zastupljeni su i prirodni spomenici:
• Rakov Škocjan je 2,5 km duga i 500 m široka kraška dolina. Tu su na malenom prostoru smještene najrazličitije prirodne pojave: kraški izvori, jame, ponornice, vrtače, prirodni mostovi, ponori
• Zelške jame predstavljaju sistem podzemnih vodotoka u dužini od 3 km sa ulazom na istočnoj strani Rakov Škocjan.
• Klanac Iške i Zala, dubine 300 metara , koji čine ove dvije rijeke u dužini od nekoliko kilometara sa brojnim brzacima, bukovima i vodopadima. Zbog svoje prirodne vrijednosti uključen je mrežu zaštićenih područja NATURA 2000.
• Pećina Križna jama dužine preko 8 km, sa 40 smaragdnih jezera, povezanih kristalno čistom rijekom i ukrašenoj mnogobrojnim pećinskim ukrasima.

Znamenitosti

Odlikuje ga visoka stopa očuvanosti prirodnih staništa, brojni prirodni spomenici, raznolikost i brojnost živih bića kao i bujan kulturni krajolik koji je nastao dugotrajnim suživotom ljudi i prirode. Karakteristična prirodna znamenitost, koja uživa i međunarodnu zaštitu je Cerkinško jezero, jedno od najvećih periodičnih jezera u Evropi. Jezero obično opstane osam mjeseci tokom godine. Prilikom najvećeg vodostaja, sa 30 km2 postaje najveće jezero u Sloveniji.


Turizam


Notranjski posjetiocima nudi mnogobrojne sadržaje za jednodnevne i vikend ture: kratke i duge šetnje kroz prirodne i kulturne znamenitosti , vožnju tradicionalnim čamcima, biciklizam , istraživanja pećina i posmatranja divljih životinja . Planinarske staze vode do vrhova: Slivnica, Veliki Javornik, Špičasto Stražišče i Križna Gora. Za spremnije planinare postoji Notranjska transverzala za osvajanje sva četiri vrha zajedno. Za izletnike postoje šetačke edukativne staze. Najpoznatije su Rakov Škocjan I Menišija, edukativne staze koje omogućavaju uvid u prirodno kulturno nasljeđe ovog kraja. Najkraća je Pčelarska edukativna staza, kružna jednosatna izletnička tura, dostupna u svim godišnjim dobima, Geološke karakteristike Notranjsko regionalnog parka nude raznovrstan izbor biciklističkih staza u idiličnom prirodnom ambijentu. Za ljubitelje podzemnog svijeta na raspolaganju su jezera skrivena u pećini Križna jama

Povezanost

Regionalni park dostupan je brzom cestom Ljubljana – Trst. Sa Ljubljanom od koje je udaljen 53 kilometra, postoji dobro organizavan autobuski prevoz. Takodje, i povezanost željeznicom je dobra. Prednost prevoza vozom jeste što u njemu možete smjestiti i svoje biciklo. Željeznička stanica u Cerknici, najbližem centru Notranjska, je dobra startna pozicija za biciklističke ture Rakov Škocjan ili Cerkniško jezero.

Kontakt:
Notranjski regijski park
Tabor 42, SI-1380 Cerknica, Slovenija,
Tel: +386 1 709 06 26,
Fax:+386 1 709 06 3
Email: info@notranjski-park.si 
Web: www.notranjski-park.si