Specijalni rezervat prirode
Jelašnička klisura

osnovne informacije
natrag
površina

površina

1 km²

broj posjetitelja

broj posjetitelja

0

broj posjetitelja

godina osnivanja

1995

više

Položaj:
Specijalni rezervat "Jelašnička klisura" nalazi se u jugoistočnoj Srbiji na području opštine Niš. Jelašnička klisura je usječena nizvodno od sela Čukljenik u dužini od 1,5 km.

Priroda:
Područje Jelašničke klisure, kao stanište reliktnih i endemičnih vrsta, ima izuzetan značaj u proučavanju istorije živog svijeta Balkanskog poluostrva.
Najznačajnije su endemoreliktne vrste Srpska i Natalijina ramonde (Ramonda serbica i Ramonda nathaliae), kao i 39 mezijskih, 20 balkanskih i šest ilirskih endema i subendema i očuvanja posebne prirodne vrijednosti koju čini klisura Jelašničke rijeke sa bogatim i raznovrsnom morfološkom ornamentikom.

Istorija:
Dio područja Jelašničke klisure površine 115,73 ha stavljen je pod zaštitu 1995. godine Uredbom Vlade Srbije radi očuvanja staništa i prirodnih rijetkosti endemoreliktnih vrsta Srpske i Natalijine ramonde (Ramonda serbica i Ramonda nathaliae).

Znamenitosti:
Jelašnička klisura je prvo penjalište u Srbiji posvećeno samo sportskom penjanju. Od prvih smjerova koji su nastali 1994/95 pa do danas, svi su opremljeni u duhu sportskog penjanja. U klisuri postoji 58 smjerova, težine od V+ do IX/IX+ i visine 6,5 - 70m. Stijena je oštar dolomitski krečnjak. Najinteresantniji su Veliki zid „Big wall“ i Potkapina.

Turizam:
- Klisura poseduje nekoliko lijepih mesta za kampovanje i piknik. Jedno od njih „Potkapine“ nalazi se na izlasku iz klisure i opremljeno je klupama za izletnike. Preko puta ovog mjesta, nalazi se obelježena staza za penjanje, a za ljubitelje ekstremnog penjanja planinarsko-alpinistički klub iz Niša nudi izuzetno iskustvo penjanja na prirodnoj stijeni.
-Uzanom stazom koja vodi kroz Jelašničku klisuru možete stići do obližnjeg izletišta Bojanine Vode.