Vijesti

/2021

Održan online webinar "Ekosistemske usluge: praktične primjene za zaštićena područja u regionu Dinarskog luka"
23/02/2021

Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida su u utorak, 23. februara 2021. godine održali online webinar na temu “Ekosistemske usluge: praktične primjene za zaštićena područja u regionu Dinarskog luka”.

Webinar se organizovao u okviru projekta "Testiranje smjernica za procjenu i valorizaciju ekosistemskih usluga i njihovog integrisanja u razvojne planove upravljačkih institucija zaštićenog područja Orjen” koji je implementiran od strane Parkova Dinarida, a podržan od strane the Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmBh. 


Cilj webinara je predstavljanje koncepta ekosistemskih usluga, njihove praktične primjene i važnosti njihovog integrisanja u procese donošenja odluka zaštićenih područja. Prvo predavanje je organizovano od strane g. Dženana Bećirovića sa Univerziteta u Sarajevu pod nazivom “Koncept ekosistemskih usluga i njihova povezanost sa kvalitetom življenja; Procjena i vrednovanje ekosistemskih usluga; Integrisanje i upotreba ekosistemskih usluga u procesu donošenja odluka”, kroz koje su se učesnici bliže upoznali sa konceptom ekosistemskih usluga i važnosti njihovog definisanja za zaštićena područja. Nakon ovog, uslijedilo je predavanje g. Nikole Stojnića iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Vojvodine koji je predstavio Regionalne Smjernice za procjenu i vrednovanje usluga ekosistema I njihovog integrisanja u procesima planiranja i donošenja odluka upravljačkih institucija. Takođe, u okviru ovog predavanja su se predstavile Studije slučaja planine Orjen i Bosutskih šuma, kako bi učesnici mogli da vide praktičnu primjenu Regionalnih smjernica na dva pilot područja.  

 

Webinaru je prisustvovalo 70 učesnika, članova mreže Parkova Dinarida, zainteresovanih institucija i organizacija.

 

arhiva
dokumenti