Vijesti

/2021

Prezentacija sportsko-pješačke Staze zdravlja - prve staze takve vrste u Parku prirode “Piva” i Plužinama
28/10/2021

Park prirode “Piva” zajedno sa svojim partnerima, Obrazovnim Centrom Plužine i  Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je 27. oktobra 2021. godine organizovao prezentaciju sportsko-pješačke Staze zdravlja - prve staze takve vrste u Parku prirode “Piva” u Plužinama i promociju projekta “Podizanje svijesti o vrijednostima i značaju zdravlja i zaštićenih područja” koji je podržan kroz Program grantova za zaštićena područja.

 

Cilj izgradnje ove kružne Staze zdravlja je razvoj svijesti koliko je značajno biti aktivan i koliko je pozitivno dejstvo na psihofizičko zdravlje. Šetnja Stazom poboljšava rad srca, krvotoka i disanja, blagotvorno utiče na opšte zdravstveno stanje. Na samoj stazi su na određenim mjestima postavljene table sa vježbama  koje bi trebalo da se na tim mjestima i urade. Staza je smještena u prirodnom ambijentu, pod uticajem šume i čistog planinskog vazduha. Prilagođena je svim generacijama i pogodna za sve ljubitelje prirode. Uređena je i markirana cijelom svojom dužinom  i na njoj su postavljene odmorište, table sa vježbama, table na Brajevom pismu, table sa kontaktima pružaoca ugostiteljskih usluga, klupe, klackalice, ljuljaške, informativno-edukativne table.

 

Posebno smo ponosni na informativne table na Brajevom pismu za slabovide osobe koje su postavljene duž staze, čime je ovaj park postao prvo zaštićeno područje u Crnoj Gori sa sadržajem za slabovide osobe.

 

Projekat je podržan kroz Program grantova za zaštićena područja koji se sprovodi u okviru Programa “Zaštićena područja za prirodu i ljude II, 2019-2022”, a koji implementiraju Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida u partnerstvu sa WWF Adria i drugim partnerima iz regiona Dinarskog luka. Program finansira SIDA - Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

 

arhiva
dokumenti