Vijesti

/2021

Program grantova: Gastro Bazar na Orjenu u okviru projketa Eco Vill
12/07/2021

Veliki broj ljudi ovog vikenda na kratko se preselio na planinu kako bi posjetili Izložbu suvenira i bazar u Parku prirode Orjen koji je organizovan u okviru projekta Eko Vill Orjen koji realizuje Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a uz podrušku Parkova Dinarida kroz čiji se Program grantova za zaštićena područja projekat i realizuje.

Izložba suvenira i bazar u Parku prirode Orjen organizovan je u dvorištu Informativno-edukativnog centra na Vrbanju, u petak i subotu od 18 do 21h, kao i u nedjelju od 9 do 12h.

Ulaz na događaj je bio slobodan, a obezbjeđen je i besplatan prevoz

Cilj projekta Eco Vill je unaprijeđenje saradnje upravljača PP Orjen sa lokalnom zajednicom u cilju održive upotrebe prirodnih resursa Orjena. U tom duhu je u prethodnom periodu održan niz radionica u cilju kreiranja prepoznatljivih lokalinih proizvoda. Njima su prisutvovali poljoprivrednici, stočari, proizvođači animalnih i biljnih proizvoda, pčelari, zanatlije,... Među njima posebno prednjače žene kao marljivi pregaoci velikog potencijala čiji rad i uloga u zajednici nije u dovoljnoj mjeri prepoznata.

Stoga, poseban čar ovom događaju dali su upravo domaći proizvodi i gastro suveniri proizvedenih na tradicionalni način, nastali u samom srcu Orjena iza kojih stoje vrijedne mještanke ove planine.

Posebna pažnja posvećena je estetskoj komponenti-ambalaži proizvoda, jer se tek u kombinaciji kvalitetnog artikla i atraktivne ambalaže može postići optimalni rezultat. Maštovite i vrijedne žene iz udruženja, kroz projekta Eco Vill kreirale su prve suvenire parka prirode Orjen, kao i gastro-suvenire. Suveniri su razvijeni kroz niz radionica sa edukatorima, na kojima su imeđu ostalog polaznici dobili korisna saznanja o potrebama današnjeg tržišta, te načinima prilagođavanja i oblikovanja proizvoda.

Stoga su pored razvoja novih lokalnih proizvoda razvijeni različiti tipovi ambalaže kao i posebna etiketa kojom će se označavati različiti proizvodi nastali u saradnji sa Parkom prirode Orijen. 

Pored toga u cilju promocije parka kao održive turističke destinacije razvijena je i brošura sa informacijama o pesebnim ponudama koje pruža ovaj park, pješačke ture, kulturno- istorijske ture, gastro ture, izleti biciklima, alpinizam,…

Projekta Eko Vill Orjen započeo je u martu 2021. godine, a sprovodi ga Agencija za razvoj i zaštitu Orjena u saradnji sa ženama-članicama udruženja Privatnih vlasnika šuma i poljoprivrednika Herceg Novog, TO Herceg Novi i JUK Herceg Fest.

arhiva
dokumenti