Vijesti zaštićenih područja

/2022

Razmjena iskustava upravljača zaštićenih područja Podgorice i Zagreba
26/04/2022

Predstavnici Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice bili su u višednevnom posjetu Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije s ciljem razmjene znanja i iskustva. Osnovani su prije 2 godine sa zadatkom očuvanja i efikasnog upravljanja zaštićenih područja na teritoriju glavnog grada Crne Gore.  Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice prva je institucija u Crnoj Gori koji upravlja s više zaštićenih područja poput Zelenog prstena. Za dalji rad i razvoj bila su im bitna iskustva i usporedne prakse.

 

Vodstvo Parkova Dinarida- mreže zaštićenih područja Dinarida, koji čini više od 90 zaštićenih područja iz 8 zemalja, je predložilo upravo Zeleni prsten kao vrijedan izvor informacija i znanja koji bi mogli implementirati u svom radu. Glavne teme razgovora su bile način organizacije rada, izazovi upravljanja područjima koja su u privatnom vlasništvu, ovlasti čuvara prirode, kao i uvijek neophodna edukacija i promocija zaštićenih područja te kako unaprijediti suradnju s lokalnim dionicima. Sudjelovanje javnosti olakšava provođenje aktivnosti zaštite prirode na terenu, omogućava brži protok informacija, prikupljanje informacija s terena i ponekad brže donošenje odluka. Istovremeno se povećava i motiviranost javnosti za zaštitu prirode. Također, otvara mogućnosti uviđanja novih perspektiva za pojedine probleme.

 

U trodnevnoj posjeti obišli smo i zaštićena i Natura 2000 područja kao što su Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka, spomenik parkovne arhitekture oko dvorca Erdody u Jastrebarskom, otočić s čigrama na Rakitju i Grgosova špilja, kako bi se pobliže upoznali s našim područjima i na licu mjesta vidjeli izazove upravljanja različitim područjima. Posjetili smo i susjedne Parkove prirode Žumberak Samoborsko gorje i Medvednicu, kojima se zahvaljujemo na gostoprimstvu. Rodilo se puno ideja po pitanju buduće suradnje i zajedničkih projekata.