Vijesti

/2021

WWF objavio dva nova priručnika za interpretaciju životne sredine i njenih vrijednih stanovnika
23/11/2021

Zaštita prirode se ne odnosi samo na činjenice i naučne podatke niti je zaštita prirode zadatak samo velikih stručnjaka. Da bismo upoznali prirodu, moramo aktivirati sva naša čula, a da bismo shvatili njen značaj i naše mjesto u njoj, moramo uključiti iskustvo i emocije. Zbog toga je veoma važno da ovakvo iskustvo stičemo od najranije dobi te kroz obrazovanje podstaknemo razvoj kritičkog i kreativnog razmišljanja, pomognemo djeci da shvate zašto je životna sredina važna i inspirišemo ih da se više angažuju u svojim zajednicama. U cilju podsticanja i promovisanja aktivne i kreativne zaštite prirode, WWF Adria je u saradnji sa vanjskim saradnicima razvila dva nova priručnika; „Otkrivamo svet sa Livadinkom Poljakov“ i „Pčele- više od meda“.

"Otkrivamo svet sa Livadinkom Poljakom" je nastao je kao rezultat saradnje sa predškolskim ustanovama i zaštićenim područjima, sa ciljem da se kod djece najmlađeg uzrasta gradi i razvija odnos sa prirodom i svim njenim bićima. Ovaj priručnik na kreativan način približava različite tematske jedince (voda, vazduh, zemljište, hrana, biološka raznovrsnost i moje mjesto u prirodi). Svaka jedinica pored kratkog uvodnog dijela, sadrži niz aktivnosti pomoći kojih, kroz igru, istraživanje i izvođenje ogleda ove teme možemo približiti djeci.

„Pčele- više od meda“  namijenjen je svim edukatorima i edukatorkama koji žele da upoznaju djecu, mlade i odrasle sa ovim nezamjenljivim “vrijednicama” tako važnim za cijeli živi svijet. Ovaj priručnik će vam pomoći da naučite više o pčelama, da podstaknete diskusije, odgovorite na često postavljana pitanja i razbijete mnoge predrasude i zablude o pčelama. U njemu se krije i nekoliko praktičnih ideja i savjeta kako možete da pomognete velikom broju različitih vrsta pčela i uradite nešto korisno za njih.

Prirućnike možete preuzeti na sledećim linkovima: 

https://www.wwfadria.org/sr/novosti/publikacije/?uNewsID=4551916

https://www.wwfadria.org/hr/novosti/vijesti/?uNewsID=5210266

Oba priručnika su nastala u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude II“ koji WWF Adria sprovodi od 2019. godine u zemljama Zapadnog Balkana, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA). Projekat ima za cilj da doprinese unapređenju upravljanja zaštićenim područjima, a veoma važnu komponentu projekta čini obrazovanje o životnoj sredini. Obrazovni programi o životnoj sredini se prepoznaju kao ključno sredstvo za podizanje svijesti o pitanjima biološke raznovrsnosti i izgradnji kapaciteta za aktivno učestvovanje pojedinaca, različitih građana i građanki, osnažujući ih u sticanju znanja, vještina o očuvanju životne sredine i jačajući na taj način povezanosti između ljudi i okoline.

arhiva
dokumenti