Vijesti

/2019

Zaštita prirode Zagrebačke županije bogatija za još jedno područje
20/12/2019

Deset godina rada JU Zeleni prsten Zagrebačke županije proslavljeno je proglašenjem Parka oko dvorca Lužnica zaštićenim u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. Tim povodom održana je svečanost u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor – Lužnica u srijedu 18. 12. 2019. godine. Park oko dvorca Lužnica je oblikovan u engleskom parkovnom stilu uz uticaj francuskog kasnobaroknog vrta s oblikovanim živim ogradama uz koloritne cvjetne gredice.

Ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, istaknuo je kako danas oko 55 posto stanovnika naše planete živi u urbanim područjima a kroz nekoliko desetljeća to će biti oko 75 posto. Upravo ovakve prekrasne oaze čine život građana u urbanim sredinama puno boljim i kvalitetnijim. Ćorić dodaje kako je Park oko dvorca Lužnica titulu zaštićenog parka zaslužio svojom ljepotom, bioraznolikošću i značajkama. Naglasio je kako je do proglašenja došlo zahvaljujući maru i upornosti časnih sestara te se zahvalio i drugima uključenim u taj proces. U dvorcu je ministar otvorio i prigodnu izložbu fotografija “Tajanstveni svijet Zagrebačke županije”.

„Ustanova “Zeleni prsten” već deset godina štiti prirodu, na što smo ponosni, ali i prepoznati kao zeleni zagrebački prsten", naglasio je župan Stjepan Kožić.

Direktorica JU Zeleni prsten, Tatjana Masten Milek, napomenula je kako je park oko dvorca Lužnica apsolutno najljepši spomenik parkovne arhitekture u Zagrebačkoj županiji, a najveće zasluge za to idu sestrama milosrdnicama koje neumorno održavaju, njeguju i čuvaju svaki centimetar parka. Dodala je da je Zagrebačka županija nevjerojatan biser prirode, jer ju karakterizira bogatstvo prirodnih resursa, u kojem se ističu šume, močvarni prostori, krški fenomeni te velika raznolikost biljnog i životinjskog svijeta. Zaštićena područja zauzimaju čak 37.690 hektara, što je 12,2 posto površine Zagrebačke županije.

“Izuzetno sam sretna i radosna da je park Lužnica dobio svoje pravo ime ‘Spomenik parkovne arhitekture’ koje doista i zaslužuje. Trebalo je velikih napora i financijskih ulaganja da bismo park izvukle iz zapuštenosti i dovele ga do današnjeg izgleda. Učinile smo to s puno ljubavi i žrtve svjesne da u ljepoti prirode progovara Bog. Željele smo tu ljepotu, tišinu i mir darovati ljudima koji nam često dolaze tražeći smiraj za dušu i tijelo”, rekla je časna sestra Miroslava Bradica.

Unutar perivoja na jugozapadnoj strani je jezero bogato florom i faunom sa dva gaja u neposrednoj blizini. Perivojem dominiraju soliterna stabla, skupine stabala i gajevi dok na sjevernoj strani u krajobraznom oblikovanju perivoja prevladavaju grmolike vrste te cvjetne gredice ruža stablašica (vidljiv utjecaj kasnog baroka). Drvored omeđuje istočnu granicu do ulaza u perivoj a ispred dvorca na sjevernoj strani nalazi se veličanstvena stara platana.

 

arhiva
dokumenti