Blog

Otvorena bolnica za bjeloglave supove na otoku Cresu

U sklopu projekta “Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za bjeloglave supove u Centru Beli“ u Belom na otoku Cresu otvorena je nova bolnica za bjeloglave supove, s unutrašnjom i vanjskom nastambom za intenzivnu skrb. Vrijednost tog projekta je 888 tisuća kuna, od čega 755 tisuća pokriva iznos iz EU fondova, a ostalo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ozlijeđeni i bolesni supovi sada će u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli moći dobiti bržu i bolju prvu pomoć. U sklopu projekta “Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za bjeloglave supove u Centru Beli“ uređene su unutrašnje i vanjske nastambe za intenzivnu skrb o supovima te je nabavljena potrebna dijagnostička i laboratorijska oprema. Novouređena “bolnica“ za supove od iznimne je važnosti za pomoć mladim supovima koji tijekom prvih letova iz gnijezda padnu u more. Njihovo spašavanje i oporavak pridonosi opstanku bjeloglavih supova na Kvarneru, posljednje populacije tih zakonom strogo zaštićenih životinja u Hrvatskoj.

Župan Zlatko Komadina je ustvrdio da su u Primorsko-goranskoj županiji posvećeni očuvanju bogate biološke raznolikosti, a posebnu pozornost pridaju strogo zaštićenim vrstama. “Život na otoku predstavlja brojne izazove, i ljude i za skrb o životinjama. Stoga će realizacija tog projekta pridonijeti bržem i uspješnijem oporavku spašenih unesrećenih bjeloglavih supova te zasigurno pozitivno utjecati na jačanje njihove populacije u prirodi”, istaknuo je Komadina. Oporavilištem od 2016. upravlja županijska Javna ustanova “Priroda“ uz potporu Primorsko- goranske županije. Na otvaranju novih objekata u Belom bio je i državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg te istaknuo da je to ministarstvo, kroz ciljano usmjeravanje europskih sredstava, omogućilo da sva oporavilišta za divlje životinje u Hrvatskoj poboljšaju postojeće uvjete za skrb o divljim životinjama. “Od 2017. godine oporavilišta su službeno prepoznata kao mjesta u kojima rade stručni i educirani ljudi, kojima je svakodnevni i profesionalni posao spašavanje ugroženih vrsta životinja”, rekao je Šiljeg.

Oporavilište u Belom bavi se prihvatom bjeloglavih supova koji se pronađu ozlijeđeni, bolesni, iscrpljeni ili otrovani, radi njihova oporavka i povratka u prirodu. Ravnateljica Javne ustanove “Priroda” Irena Jurić istaknula je da se na Kvarneru trenutačno gnijezdi oko 125 parova bjeloglavih supova, a većina na Cresu. U jednoj godini se prosječno desetak ptica, ponajviše mladih supova, spasi od uginuća i nakon skrbi u oporavilištu dobiva novu priliku za život, rekla je.

Preuzeto sa green.hr

PHOTOS BY: www.pgz.hr, belivisitorcentre.eu / Sva prava pridržana

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...