POVRŠINA
7 km2
1952.
OSNOVAN
VJETRENICA
SPECIJALNI GEOLOŠKI REZERVAT

Lokacija

Smještena je na jugu Hercegovine na području južno-dinarskog krša, u Popovom polju, u blizini grada Ravno, 12km vazdušne udaljenosti do Jadranskog mora. Osnovni smjer pružanja pećinskih kanala je u pravcu mora, jug-jugoistok, dužine 7 kilometara.

Istorijat

Vjeternica je uređena za turističke potrebe još prije 1940. Osvijetljena je 1964. godine u dužini 1050m, sa stazom uređenom 1800m. Od 1952. godine je zaštićeni spomenik prirode, od 1965. nalazi se kategoriji specijalnih geoloških rezervata. Kandidovana je za preliminarnu listu svjetske baštine UNESCO-a.

Priroda

Vjetrenica je hidrološki aktivan protočni speleološki lokalitet sa čak 4 vodena toka, te više desetaka manjih periodičnih tokova sa podzemnim jezerima.
Staništa Vjetrenice čine pećinski kanali, pukotine, podzemne vode i drugi životni prostori u podzemlju. Temperatura je stalna, oko 11 stepeni Celzijusa, kao i vlažnost vazduha, koja je po pravilu maksimalna. Podzemna staništa su sasvim mračna i zbog nedostatka bilja u njima, vlada stalna relativna oskudica hrane. U Vjetrenici živi bogati “pećinski” svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih je 37 prvi put pronađeno i opisano na ovom mjestu . U fauni Vjetrenice veliki je broj uskih endema tzv. stanoendema.

Znamenitosti

Vjetrenica je i prirodni i arheološki lokalitet. Među mnogim arheološkim pronalascima nalaze se i ostaci pećinskih medvjeda i leoparda, pećinski crteži čija starost se procjenjuje na 10 000 godina. Pojava snažnog “vjetra” na ulazu fascinantno je obilježje Vjetrenice. U stvari, ne radi se vjetru nego o strujanju vazduha, kojim se izjednačuje stalna unutarašnja i promjenljiva spoljna temperatura vazduha. Na topografskoj površini iznad Vjetrenice nalaze se duboke pukotine kroz koje ljeti ulazi topli vazduh, hladi se i izlazi na glavni ulaz pećine. Brzina vjetra ljeti iznosi i do 13 m/s. Zimi, kad se spoljna temperatura znatno spusti ispod unutrašnje, vjetar promijeni smjer.

Turizam

Posjeta Vjetrenici pruža jedinstveno uživanje u pećinskom pejzažu kojeg čine: prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet sa brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetine manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima. Turističke posjete realiziraju se u periodu od 1. aprila do 1. oktobra, svakim danom od 10 do 18 sati. Pećina je za posjetioce uređena u dužini od 1800 metara. Trajanje obilaska Vjetrenica je od 40 do 60 minuta.

Povezanost

Put do Vjetrenice je dobro označen turističkom signalizacijom, bilo da se dolazi iz pravca Stolca 40 km, Trebinja 50 km ili primorskog grada Neuma 44 km. Udaljenost od glavnog grada BiH, Sarajeva je 200 km.

Kontakt podaci

Adresa
JP Vjetrenica
Trg don Ivana Musića 1
88370 Ravno , Bosna i Hercegovina

Telefoni
+387 36 891 034
+387 36 891 034

Web: www.vjetrenica.ba
Mail: info@vjetrenica.ba

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...