Balkanski ris – Lynx lynx ssp.balcanicus


Ime:– Lynx lynx ssp.balcanicus – balkanski ris
Izgled: Risovi imaju šiljaste uši s čuperkom dlake na vrhu, i kratak rep. Krzno im je žućkasto do sivo smeđe i često prošarano tamnijim pjegama, eventualno prugama. Šare zavise od okoline. Balkanski ris za razliku od ostalih podvrsta evroazijskog risa, ima izražene ušne čuperke i duže dlake na obrazima.
Dužina tijela: 130 cm (sa dužinom repa 11-25cm)
Visina tijela: 65 cm
Tjelesna težina: 20-26 kg
Ishrana: mesojed
Parenje: februar – april
Broj okoćenih mladunaca: 1-3

Balkanski ris je podvrsta evroazijskog risa Lynx lynx. Njegova brojnost se procjenjuje na manje od 50 jedinki, te se kao krajnje ugrožena vrsta našla na IUCN Crvenoj listi ugroženih vrsta. Naseljava zapadni dio Sjeverne Makedonije, istočni dio Albanije i kosovski dio planine Prokletije.

Balkanski ris je izrazito teritorijalna životinja, koja živi samačkim načinom života i na velikoj teritoriji, koje se samo u rubnim djelovima preklapaju. U kontakt s drugim jedinkama svoje vrste dolaze jedino u vrijeme parenja. Teritorija mužjaka često se preklapa sa životnim prostorima ženki. Veličina životnog prostora je promjenjiva i veća je kod mužjaka nego kod ženki. Na veličinu životnog prostora utiče prvoshodno dostupnost plijena i mogućnost zaklona. Teritoriju obilježavaju urinom i izmetom.

Aktivan je noću dok dan provodi skriven u zaklonu. Hrani se srnama, divokozama i zečevima. Rezultati najnovijih istraživanja izmeta upućuju da se balkanski ris alternativno hrani i divljim svinjama, lisicama, kunama, vjevericama, puhovima, miševima i slijepim miševima (Ivanov et al., 2018).

Makedonsko ekološko društvo sprovodi program oporavka balkanskog risa od 2006.godine. Program obuhvata terenska istraživanja, obilježavanje i praćenje risova uz pomoć GPS okovratnika, kao i istraživanja uz pomoć kamera zamki i zamki za privremeno hvatanje. Pored ovoga u fokusu programa je širenje mreže zaštićenih područja na kojima živi balkanski ris, jačanje nacionalnog zakonodavstva koje je vezano za krupne sisare, praćenje plijena risa: srna, divokoza i zec, kao sprovođenje niza edukativnih aktivnosti. U Albaniji i Kosovu, aktivnosti na zaštiti balkanskog risa, odnose se na njegovo praćenje, edukaciju lokalnog stanovništva i promociju postojećih i proglašavanju novih zaštićenih područja na kojima on živi.

Pored krivolova i uništavanja staništa balkanskog risa ugrožava i karpatska podvrsta Lynx lynx carpathicus, koja se širi i hibridizuje se sa njim. Programom povratka risa na Alpe u Sloveniju unijeta je karpatska podvrsta koja se brzo proširila sve do Bosne. U istočnoj Srbiji karpatska podvrsta se prirodnim putem proširila. Karpatski ris je krupniji, sa svijetlijim i gušćim krznom i sa sitnijim pjegama.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...