Indeksacija

Parkovi Dinarida su u saradnji sa WWF Adria pokrenuli niz ključnih inicijativa, kako bi se osnažila izgradnja partnerstava između zaštićenih područja i predstavnika lokalnih zajednica.

U okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ razvijeno je nekoliko instrumenata, koji stoje na raspolaganju članicama Parkova Dinarida i drugim zainteresovanim zaštićenim područjima:

  1. Određivanje Indeksa uključenosti lokalne zajednice u upravljanje zaštićenim područjima kroz proces INDEKSACIJE
  2. Pružanje podrške zaštićenim područjima za unapređenje indeksa interakcije sa lokalnom zajednicom, kroz
    • Program grantova za zaštićena područja i
    • Regionalni obrazovni projekat „Mreža škola u zaštićenim područjima“.

INDEKSACIJA je razvijena kao jedinstven instrument za mjerenje i unapređenje uključenosti lokalne zajednice u upravljanje zaštićenim područjima.

Metodologija se zasniva na prikupljanju informacija o tome kako zaštićena područja i predstavnici lokalnih zajednica ocjenjuju postojeću međusobnu saradnju, a na osnovu dobijenih rezultata razvijaju se preporuke i pokreću nove inicijative.

Indeksacija je sprovedena kroz dva ciklusa u osam zemalja (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, na Kosovu*, u Makedoniji, Sloveniji i Srbiji) u periodu od 2017 – 2019. U ovom procesu učestvovalo je 86 zaštićenih područja i preko 1100 učesnika. Rezultat prvog ciklusa indeksacije je razvijen Plan jačanja kapaciteta za dalje uključivanje zajednice na području Dinarskog luka. Rezultati procesa Indeksacije zajedno sa preporukama za poboljšanje saradnje zaštićenih područja i lokalnih zajednica su predstavljeni u publikaciji „Procjena i unaprijeđenje uključenosti lokalnih zajednica u upravljanje zaštićenim područjima“.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...