Ko smo

Mrežu Parkova Dinarida čini 105 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Članovi Parkova Dinarida su takođe i fizička lica, ljubitelji prirode i prijatelji mreže od njenog osnivanja. Službena asocijacija “Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida” osnovana je u Podgorici krajem 2014. godine, a sjedište mreže je u Podgorici.

Vizija

Organizacija ima za cilj da svojim djelovanjem iskaže i realizuje zajednički interes unapređenju zaštite prirode i održivog razvoja i pospiješi saradnju između zaštićenih prirodnih dobara zemalja Dinarskog luka. Ta saradnja se primarno odnosi na unapređenje prirodnih i kulturnih vrijednosti zastićenih prirodnih dobara Dinarida, njihovoj promociji i podršci zahtjevima zaštićenih prirodnih dobara i primjeni dobrih praksi održivog razvoja i upravljanja.

Cilj

Glavni cilj Organizacije je aktivno učešće u unapređenju zaštite, razvoja i upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima na prostoru potpisnica Big Win II koje čine 8 zemalja Dinarskog luka – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo*, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija.
Organizacija posebno podržava:

  • politiku usmjerenu ka razvoju i napretku zaštićenih prirodnih dobara;
  • unapređivanje međusobne komunikacije članova Organizacije; i
  • koordinaciju međunarodnih i nacionalnih projekata.

Inicijativa o formiranju regionalnog saveza zaštićenih područja na prostoru zemalja Dinarskog luka jedan je od rezultata koji su proizašli iz projekta „Parkovi Dinarskog luka“. Implementator ovog projekta bio je WWF. Takođe, decembra mjeseca 2013. godine, države Dinarskog luka u Budvi (Crna Gora) potpisale su sporazum pod nazivom Big Win II, koji predstavlja nastavak prethodnog Big Win dogovora koji je postignut 2008. godine, na devetoj CBD Konferenciji u Bonu (Njemačka). Zvaničnim usvajanjem dokumenta u Budvi 2. decembra 2013., zemlje potpisnice, odnosno njihova nadležna ministarstva su se obavezale da će zajedno raditi na jačanju procesa planiranja u zaštiti prirode, kao i valorizovanju ekonomske vrijednosti svog prirodnog bogatstva, te na temelju tih vrijednosti raditi na jačanju modela za održivo finansiranje zaštićenih područja u regiji i zajedničkog rada na ukupnom unapređenju zaštićenih područja na prostoru Dinarskog luka. Ovaj dokument su uz posredovanje WWF i IUCN potpisali ministri i predstavnici ministarstava zaduženih za oblast životne sredine sledećih država: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo* , Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija.

* Imenovanje je bez predrasuda na poziciju ili status te u skladu s UNSCR 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova

PDF dokument

Nacionalni Park Una – Pet godina osnivanja Parkova Dinarida
Decembar 2019.

Pet godina od osnivanja Parkova Dinarida, obilježen je na II Vanrednoj skupštini Parkova Dinarida koja je održana u Bihaću, NP Una. Nakon pet godina, Parkovi Dinarida izrasli su u jaku regionalnu nevladinu organizaciju koja je danas u svom djelovanju i radu u velikoj mjeri nezavisna od organizacija i institucija zemalja od kojih je potekla inicijativa za njezino osnivanje. Kao dio programa proslave godišnjice Parkova Dinarida, članovima su uručeni sertifikati o članstvu kao i zahvalnice za prijatelje organizacije koji su u prethodnih pet godina pomogli rad i razvoj Parkova Dinarida.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...