O Dinaridima

Da li možete da zamislite da na tlu Starog kontinenta postoje prirodne ljepote koje još uvijek nijesu dovoljno istražene, nudeći svakom novom putniku namjerniku neku potencijalnu novu tajnu? Taj dar pririode nastao još u doba mezozoika, kao planinski kraški sistem, do danas ostaje jedinstven u svijetu po svojoj veličini i sastavu. Njegovo ime je Dinarski krš, Dinarsko gorje, Dinarski luk ili jednostavno samo Dinaridi. To je veliki planinski masiv jugo-istočne Evrope, koji se sa površinom od otprilike 100 000 km2 pruža na više od 6000 km obalne linije, obuhvatajući cijelo područje okrenuto prema Jadranskom moru i prirodno povezujeći osam zemalja: Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Naziv ovog planinskog lanaca potiče od imena planine Dinare, na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iako Dinara nije najviša planina u Dinarskom kršu, masiv Dinare je pozicioniran u njegovom središnjem dijelu i jedan je od njegovih većih planinskih masiva, koji takođe dijeli više sličnih karakteristika s ostalim lancima i masivima u Dinarskom gorju, uključujući i prostiranje u tzv. dinarskom smjeru (direktrisi) sjeverozapad-jugoistok.

Osnovna karakteristika Dinarida je kraški reljef tj. krajolik oblikovan otapanjem sloja ili slojeva topljivog temeljnog sloja, obično karbonatnih stijena kao što su krečnjak ili dolomit. Dinarski krš se proteže od Udina u Italiji, do najzapadnijih dijelova Albanije i najveca je neprekinuta kraška površina u Evropi, sa izuzetnim geodiverzitetom i biodiverzitetom, što je cini vodecom prirodnom baštinom kraškog tipa u svijetu.

Prosječna visina Dinarida je 1500-2200m. Prema jugu regije protežu se sve visočiji planinski masivi, koji su pravi izazov za planinare i alpiniste, od kojih su najgrandiozniji Prokletije (Crna Gora, Albanija), na kojima se nalazi najviši vrh Dinarida Jezerski vrh (Maja Jezerce) sa 2692 m.n.v.

Flora

Fauna

Kultura

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...