Održivi regionalni razvoj i kvalitet življenja

Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

U saradnji sa zainteresovanim lokalnim upravama, privredom i predstavnicima zajednica, Parkovi Dinarida podržavaju i sprovode aktivnosti regionalnog razvoja u naseljenim i perifernim zaštićenim područjima, kako bi uticali na otvaranje novih mogućnosti i pobošljanje kvaliteta života. Mreža zaštićenih područja Dinarida će posebnu pažnju posvetiti razvoju održivih oblika turizma, promovisanju ekološke gradnje, korišćenju obnovljivih izvora energije, održivom upravljanju otpadom uz pomoć konkretnih projekata, koji će dati doprinos smanjenju i prilagođavanju klimatskim promjenama.

Održivi turizam je jedan od najefikasnijih načina generisanja ekonomskih aktivnosti u zaštićenim područjima i oko njih. Uz to, zaštićena područja mogu donijeti i druge prednosti ruralnim područjima podstičući razvoj inovativnih inicijativa. Osim toga mogu pomoći u promociji regionalnih proizvoda, stvaranju zelenih radnih mjesta kao i pružanju ekosistemskih usluga koji vode ka unapređenju kvaliteta življenja.

Iz tog razloga Parkovi Dinarida podržavaju zaštićena područja u ispunjavanju ove važne uloge a to je razvoj novih modela održivog regionalnog razvoja i unapređenja kvaliteta života na području Dinarida.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...