Blog

Prva evropska međusektorska konferencija o suzbijanju zločina protiv divljih vrsta

Više od 120 stručnjaka i predstavnika zakonodavnih i izvršnih organa iz 24 zemlje okupilo se na konferenciji u Madridu kako bi razmenili znanja i poboljšali prekograničnu saradnju

MADRID – Prošle nedelje se u Madridu okupilo preko 120 evropskih i svetskih stručnjaka u borbi protiv zločina protiv prirode kako bi razmenili najnovija saznanja i analizirali najbolje prakse u suzbijanju jedne od najunosnijih vrsta kriminala na svetu. Konferencija je po prvi put na jednom mestu okupila stručnjake koji se bave suzbijanjem zločina protiv divljih vrsta, od policije, čuvara prirode i inspektora do tužilaca i sudija, i pružila im priliku za otvoren i plodan dijalog. Među učesnicima bilo je i preko 20 stručnjaka iz našeg regiona, uključujući predstavnike iz redova čuvara prirode, policije, tužilaštva, više odgovornih ministarstava, lokalne predstavnike CITES konvencije, kao i predstavnike sudova i nevladinih organizacija.

“Zločini protiv prirode su jedan od vodećih uzroka gubitka bioraznolikosti i značajna prepreka za očuvanje divljih biljnih i životinjskih vrsta. Zločini poput krivolova, trovanja i nezakonite trgovine divljim vrstama, njihovim dijelovima i derivatima često se smatraju isplativima jer se teško otkrivaju, procesuiraju i osuđuju. Zločini protiv divljih vrsta prisutni su i u Europi, a žrtve su često europske ugrožene biljne i životinjske vrste”, rekla je voditeljka LIFE SWiPE projekta Nada Tosheva na otvorenju konferencije.

Tokom tri dana konferencije, razmatrani su stvarni štetni uticaji zločina protiv divljih vrsta na biodiverzitet, ljudsko zdravlje i svetsku ekonomiju. Stručnjaci su mogli da učestvuju u nizu praktičnih radionica, panel diskusija i interaktivnih predavanja kako bi zajedničkim snagama analizirali i poboljšali korake koji vode do uspešnog procesuiranja ovih zločina. Govorilo se o najnovijim tehnologijama za otkrivanje zločina protiv divljih vrsta, sajber kriminalu i povezanosti tih zločina s ostalim vrstama kriminala.

Konferenciji se pridružila i specijalizovana pseća jedinica iz Andaluzije, koja je učesnicima pokazala iz prve ruke kako izgleda otkrivanje otrova i istraga mesta zločina uz pomoć istreniranih pasa. Imali su priliku da u akciji vide psa tragača specijalizovanog za otkrivanje najčešće korišćenih otrova i saznaju više o alatima i zamkama koje koriste krivolovci i trgovci divljim vrstama.

Glavni zaključak konferencije bio je da stručnjaci i institucije širom Evrope moraju još bolje da sarađuju kako bi uspešno smanjili broj počinjenih zločina protiv prirode. Razmena znanja i jačanje prekogranične saradnje je pravi smer. Konferencija u Madridu dokazuje da postoji volja i želja stručnjaka i institucija za saradnjom kako bi se uspešnije smanjilo i sprečilo činjenje zločina protiv divljih vrsta i pravi je primer ostvarenja takve saradnje. Ovo je pozitivna promena i nadamo se jedna od mnogih prilika za zajednički rad na izgradnji sveta koji čuva svoje divlje vrste umesto da ih ugrožava.

Konferencija je organizovana u okviru LIFE SWiPE projekta, koji finansijski podržava evropski program LIFE. Glavni cilj projekta je obeshrabriti, i u na kraju smanjiti kažnjiva dela protiv divljih vrsta, kroz bolje sprovođenje propisa o zaštiti životne sredine i veći broj uspešno procesuiranih kažnjivih dela.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...