Blog

Zabrinjavajući rezultati IUCN-ove procjene: jesetrama prijeti izumiranje

Danas je Međunarodna udruga za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) objavila prvu sveobuhvatnu procjenu rizika od izumiranja vrsta na svjetskoj razini u zadnjih trinaest godina. Njome potvrđuju da je svih 26 preostalih vrsta jesetri i veslokljunki ugroženo. Na IUCN-ovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta gotovo dvije trećine vrsta jesetri i veslokljunki sada je označeno kao kritično ugroženo, dok je službeno proglašeno regionalno izumiranje jesetarske vrste sima u Dunavu, kineske veslokljunke i nestanak divlje jesetre tipične za rijeku Yangtze.

„Vrste koje su nadživjele dinosaure sad izumiru zbog nas ljudi, koji u usporedbi s njima postojimo tek trenutak u vremenu. To govori nešto o čovječanstvu. I dalje imamo izbor –  možemo očuvati slobodne i zdrave rijeka koje hrane i održavaju zajednice diljem svijeta ili se pridržavati dosadašnjih loših praksi koje nam ostavljaju prazne rijeke”, poručila je Iva Svilar iz WWF Adrije.

Krivolov jesetre radi nezakonite trgovine kavijarom i njihovim mesom iz divljeg ulova jedan je od vodećih uzroka njihove ugroženosti. Prošle godine je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF otkrila da se trećina kavijara i mesnih proizvoda u Donjem Podunavlju prodaje ilegalno. Dodatne prijetnje jesetrama su brane hidroelektrana koje blokiraju njihove migracijske rute, neodrživa koje uništava njihova mrijestilišta i gubitak staništa.

IUCN-ova procjena ističe hitnu potrebu za ambicioznim globalnim okvirom za prirodu koji vlade trebaju dogovoriti na UN-ovoj Konferenciji o biološkoj raznolikosti (COP15) u Montrealu kasnije ove godine. Novi sporazum mora prioritizirati slatkovodne vrste i ekosustave, koji su se do sada uvijek zanemarivali iako su najugroženiji.

„Neuspješno očuvanje jesetarskih vrsta pokazatelj je neuspjeha vlada diljem svijeta da upravljaju rijekama na održiv način i ispune svoje obveze kako bi zaustavile globalni gubitak prirode i očuvale jedinstvene vrste kao što su jesetre. Šokantni, ali nažalost ne i iznenađujući, podaci dobiveni ovom procjenom znače da jesetre zadržavaju svoju neželjenu titulu najugroženije skupine vrsta na svijetu”, rekao je Arne Ludwig, predsjednik IUCN-ove grupe stručnjaka za jesetre.

Europske vlade su dogovorile ambiciozne politike kojima bi zaštitile jesetarske vrste kao dio Paneuropskog akcijskog plana za jesetre. Unatoč tome, njihov status nastavlja se pogoršavati diljem kontinenta. Sedam od ukupno osam europskih vrsta jesetri je već klasificirano kao kritično ugrožene, a sada je i kečiga, najmanja slatkovodna vrsta reklasificirana iz osjetljive u ugroženu vrstu.

„Nestanak sima iz Dunava pokazuje da je potrebno učinkovitije provođenje Paneuropskog plana za jesetre, uključujući mjere koje osiguravaju i uzvodne i nizvodne migracije”, poručuje Svilar. „Ako vlade i institucije diljem Europe ne poduzmu mjere za obnovu riječne povezanosti i obnovu staništa jesetri u važnim rijekama, to će značiti izumiranje velikog broja vrsta jesetri.”

Unatoč zabrinjavajućim rezultatima ove procjene, ona ukazuje i na neke pozitivne trendove. Nakon 30 godina poribljavanja, jadranska jesetra, vrsta za koju se smatralo da je izumrla u divljini, pronađena je Italiji. Također, dugoročni napori u Sjevernoj Americi pomogli su stabilizirati i povećati neke tamošnje populacije jesetri, uključujući bijelu jesetru u rijeci Fraser.

IUCN, WWF i WSCS (Svjetsko udruženje za zaštitu jesetre) surađuju s relevantnim partnerima na zaštiti tih vrsta kroz  znanstveno istraživanje, podizanje svijesti i izravnim uključivanjem u projekte očuvanja kako bi se premostio jaz između znanosti i upravljanja vrstama i područjima.

Izvor:WWF ADRIA

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...