Eko Karst-ekosistemske usluge kraških zaštićenih područja


Naziv: EcoKarst – Ekosistemske usluge kraških zaštićenih područja
Donator: EU Interreg program
Trajanje: januar 2017. – jun 2019.
Vrijednost: 2.263.661 EUR

Parkovi Dinarida u saradnji sa Zavodom za gozdove Slovenije i institucijama i parkovima iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Rumunije implementirali su Interreg program EcoKarst.

Cilj projekta je podrška razvoju zasnovanom na održivom upravljanju i prepoznavanju ranjivosti kraških ekosistema kroz povećanje mogućnosti razvoja poslova koji povoljno utiču na biodiverzitet (pro-biodiversity business – PBB).

Projektom je obuhvaćeno sedam kraških pilot područja u kojima je glavni izazov bio pronaći ravnotežu između očuvanja i zaštite prirode te njenog održivog korišćenja, jer sedam kraških parkova u sedam različitih zemalja dijeli slične probleme, a nedostatak adekvatnih znanja ograničavajući je faktor za ublažavanje degradacije ekosistema i održivi razvoj.

Rezultat projekta je poboljšano upravljanje i održivi razvoj krških bio – regija, kroz podizanje svijesti o uslugama ekosistema i povećan broj preduzetnika u poslovima koji poboljšavaju stanje bioraznolikosti.

EcoKarst je uključio i javnost ali i privredni sektor, koji su kroz jačanje kapaciteta, umrežavanje i prenos znanja i vještina, u konačnom procijenili lokalne usluge ekosistema i pripremili i objediniti sedam lokalnih akcionih planova i zajedničku strategiju koja je nadogradila očuvanje prirode i doprinjela lakšem započinjanju pro-biodiverzitetskih poslova u kraškoj regiji.

Promotivne materijale razvijene u okviru projekta možete pogledati na linku.

Za više informacija, posjetite zvanični sajt Interreg ECO KARST projekta.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...