Istraživanje stavova javnosti o mrkom medvjedu


Naziv: Istraživanje stavova javnosti o mrkom medvjedu kao prilog Akcionom planu za mrkog medvjeda u Crnoj Gori
Donator: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Trajanje: decembar 2020. – jun 2021.
Vrijednost: 5.980 EUR

Parkovi Dinarida su u decembru 2020. godine započeli realizaciju projekta “Istraživanje stavova javnosti o mrkom medvjedu kao prilog Akcionom planu za mrkog medvjeda u Crnoj Gori” kojim se direktno doprinijelo izradi Akcionog plana za mrkog medvjeda (Ursus arctos) u Crnoj Gori.

Cilj projekta je bio da se kroz prikupljanje i analizu mišljenja javnosti o mrkom medvjedu u Crnoj Gori dobiju vrijedni podaci koji će se koristiti prilikom izrade Akcionog plana upravljanja mrkim medvjedom u Crnoj Gori. Pored toga se nastojalo da se edukuje javnost o značaju mrkog medvjeda i potrebi zaštite i očuvanja njegove populacije.

S tim u vezi, Parkovi Dinarida sproveli su istraživanja stavova javnosti o mrkom medvjedu na osnovu upitnika koji je korišten u Sloveniji i Hrvatskoj za potrebe izrade tamošnjih Akcionih planova za mrkog medvjeda. Dobijeni podaci su obrađeni i predstavljeni u izvještaju koji će se integrisati u budući Plan upravljanja medvjedom.

Pored ovog istraživanja, kroz projekat se radilo na edukaciji i informisanju javnosti o potrebi zaštite i očuvanja mrkog medvjeda. Pored šire javnosti u Crnoj Gori, posebno značajna ciljna grupa je stanovništvo sa područja stalnog i privremenog boravka medvjeda.

Iz tog razloga se kroz projekat razvio edukativni materijal – infografici koji su putem kanala komunikacije Parkova Dinarida pružili jasnu sliku o medvjedu u Crnoj Gori, njegovom značaju i potrebi zaštite i očuvanja. Za stanovništvo sa područja stalnog i privremenog boravka medvjeda pripremljen je informativni liflet sa preporukama i mjerama za smanjenje mogućnosti susreta medvjeda i čovjeka, načina ponašanja ako do susreta dođe, mjerama da se veličina štete od medvjeda smanji i slično. Lifleti su distribuirani stanovništvu na terenu.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...