IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
15 km2
V
2014.
OSNOVAN
PIVŠKA PRESIHAJOČA JEZERA
KRAJINSKI PARK

Lokacija

Pejzažni park povremenih jezera Pivke – Sezonska jezera Parka prirode Pivka nalazi se u jugozapadnom dijelu Slovenije. Njegova istočna granica spaja se sa Regionalnim parkom Notranjska, a njegova zapadna zaštitna zona sa zaštitnom zonom Regionalnog parka Škocjanske pećine. Dio od 99% površine parka uvršten je u mrežu Natura 2000.

Istorijat

Pivka je kraški pejzaž koji je formirala voda i oblikovao čovjek.
Voda istinski diktira ritam između ova dva ekstrema – ozbiljne suše i poplavljenih polja. Prožimanje polja, livada i šuma pejzaža nam priča o tome kako se čovjek prilagodio ritmičnoj promjeni koju je diktirala voda.
Nakon jakih kiša, kraška udubljenja se pune vodom i javljaju se povremena jezera; stoga se ona nazivaju sezonskim. Oblast Pivka prekrivena je sa 17 sezonskih jezera, a veliki broj njih je ono što ih čini jedinstvenim.
Njihovo misteriozno nestajanje u kraško podzemlje tokom ljeta ustupa mjesto predivnim livadama prekrivenim mirisnim cvijećem, leptirima živopisnih boja i cvrkutom ptica.
Inicijativa za zaštitu ove oblasti potekla je od Opštine Pivka 2012. Godine. Razlog za to bio je u najvećem dijelu briga za čistu pijaću vodu.

Priroda

Unutar parka je 117 spomenika prirode. Raznovrsnost vrtsa u ovoj oblasti je takođe veoma velika, kako su istraživači otkrili postoji 182 biljne vrste, 211 vrsta buba, 106 vrsta leptira i 133 vrste ptica. Ova oblast je takođe i važno stanište velikih mesoždera, kao na primjer: medvjeda, vukova i risova. Mnoge vrste flore i faune koje ovdje bujaju su ugrožene u ostalim oblastima ili su čak već nestale.

Znamenitosti

Misteriozni pejzaž jezera se svakodnevno mijenja, pa se može posjećivati iznova i uvijek će biti drugačiji. Bogato kulturno nasljeđe koje doseže sve do kamenog doba napisalo je mnoge interesantne priče koje zaslužuju da budu istražene.
Postoji duga tradicija zidanja kamenom u ovoj oblasti, gdje se nalaze veliki kameni krstovi u krajoliku, kao i mnogo malih starih crkava i starih tradicionalnih kuća.

Turizam

Posjetioci mogu odsjesti u b&b prenoćištima, smještajima na farmama, kampovima ili u obližnjim hotelima i apartmanima. Postoji veliki izbor mogućnosti planinarenja i organizovanih tura posmatranja divljači.
Hrana u ovoj oblasti je odlična, možete uzeti sušeno meso (pršut), ovčiji sir i mnoge druge specijalitete tipične samo za ovo područje, kao krompir v zevnici jelo od kuvanih krompira sa kisjelim kupusom.

Povezanost

Sezonska jezera Parka prirode Pivka se nalazi na 12 km od svjetski poznate Postojna pećine i na 25 km od Škocjan pećina. Nalazi se na samo 30 minuta od hrvatske i italijanske granice vožnje kolima i 45 minuta do glavnog grada Slovenije, Ljubljane.
Ima dobru željezničku povezanost i nalazi se na 9 km od autoputa A1.

Kontakt podaci

Adresa
Slovenska vas 10, 6257 Pivka
Slovenia

Telefoni
+386 31 775 002
+386 51 682 668

Web: www.pivskajezera.si
Mail: pivskajezera@pivka.si

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...